Hlavní obsah

Prezident Hollande vyhlásil ve Francii výjimečný stav

Paříž
Aktualizováno

Paříž se v pátek večer stala terčem zřejmě bezprecedentního teroristického útoku: při sérii násilných incidentů, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb, přišlo o život přinejmenším 127 lidí. Prezident François Hollande po zasedání krizového štábu vyhlásil výjimečný stav, který má platit po celém území Francie. Zároveň se rozhodl zpřísnit kontroly na francouzských hranicích. Zvlášť mimořádná bezpečnostní opatření platí pro oblast pařížské aglomerace.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzská policie u koncertního sálu Bataclan v centru Paříže

Článek

Hollandea musela evakuovat ochranka ze stadionu Stade de France, kde se právě konal přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Tento krok následoval poté, co v komplexu došlo k několika explozím.

Francouzské úřady následně potvrdily, že v Paříži došlo celkem k šesti útokům. Celkem 18 lidí bylo zabito na třídě Charonne a 14 v ulici Alibert, kde bylo otevřeno hodně restaurací s rychlým občerstvením. Pět osob také zahynulo v ulici Fontaine-au-Roi. Čtyři lidé pak zahynuli při pumpových útocích u fotbalového stadionu. Tři z nich ale byli údajně atentátníci, přičemž nejméně dva z nich spáchali sebevražedný atentát.

Pařížská prefektura vyzvala obyvatele aglomerace, aby zbytečně nevycházeli z domovů. Úřady také uzavřely několik linek metra. V sobotu zůstanou zavřené rovněž veškery školy, univerzity a muzea v Paříži. Letiště podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse zůstanou otevřená. V provozu by měla zůstat také železniční doprava. Na sociální síti Twitter se ale objevila informace, že pařížské letiště Orly je uzavřené.

Projev prezidenta Françoise Hollanda ve francouzštině

Viditelně otřesený prezident hovořil o bezprecedentních teroristických útocích. "Teroristické útoky nebývalých rozměrů probíhají v pařížské aglomeraci. Jsou desítky mrtvých, je to hrůza," řekl.

Hollande oznámil, že požádal armádu o pomoc k zajištění bezpečnosti a k vypátrání pachatelů útoků. Původně prezident také uvedl, že Francie uzavře své hranice, později jeho úřad upřesnil, že zůstanou otevřené, zpřísní se ale kontroly.

Při sérii šesti násilných incidentů zemřelo v noci na sobotu přinejmenším 127 lidí. Asi 80 z nich zahynulo v koncertní síni Bataclan. Další desítky jsou v kritickém stavu. Policie dopadla jen jednoho teroristu, tři z nich se stihli odpálit. Údajně arabsky volali Alláhu akbar (Bůh je veliký). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám