Hlavní obsah

Německo migrantům usnadní přijímačky na vysoké školy, potřebuje inženýry

Berlín

Německo chce uprchlíkům usnadnit přístup na své vysoké školy úpravou přijímacích zkoušek a urychlením přijímacího řízení. Nepůjde ani cestou stanovování kvót pro studenty, ani snížením standardů, oznámila v pátek německá ministryně školství a výzkumu Johanna Wanková.

Článek

"Pokud se má integrace opravdu podařit, pak velmi výraznou měrou prostřednictvím vzdělávání," podotkla ministryně.

Wanková představila společně s Německou akademickou výměnnou službou (DAAD) balíček navrhovaných opatření.

Testy místo vysvědčení

Způsobilost ke studiu mají prokazovat speciální testy například v případech, kdy přistěhovalec nemůže doložit předchozí vysvědčení.

Stávající testy pro tyto případy mají být přeloženy do arabštiny a dalších jazyků a poplatky za přijímací řízení má převzít stát. Během čtyř let má být o 10 tisíc míst rozšířena kapacita přípravných kurzů na studium pro ty, kteří zatím na vysokoškolské studium nemají nárok.

Německý stát má proto vysokým školám v příštích letech přispět dodatečně částkou více než 130 miliónů eur (3,5 miliardy korun).

Potřebujeme inženýry

Šéfka DAAD Margret Wintermantelová řekla, že na začátku jde především o prověření jazykových a dalších schopností uchazečů. První výrazný nárůst počtu studentů z řad uprchlíků se očekává v příštím zimním semestru. Odhaduje se, že jich na německé vysoké školy přijde kolem 50 tisíc.

Rektor berlínské Technické univerzity Christian Thomsen zdůraznil, že je ve vlastním zájmu Německa vzdělávat například inženýry. Důležité je to podle něj například i pro obnovu občanskou válkou zničených zemí, z nichž uprchlíci přicházejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám