Hlavní obsah

Evropa pošle Africe 1,8 miliardy eur. Peníze mají udržet migranty doma

– Valleta

Evropští lídři na summitu k uprchlické krizi v maltské Valletě podepsali vznik svěřeneckého fondu Africe. Ze sumy 1,8 miliardy eur (přes 48,5 miliardy Kč), která se zatím ve fondu nachází, bude financováno řešení příčin migrační krize přímo v zemích, odkud běženci přicházejí. Země V4 se předem zavázaly navýšit pomoc Africe o 400 tisíc eur (přibližně 11 miliónů korun).

Foto: Matěj Říha, ČTK

Zleva český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a premiér Bohuslav Sobotka ve Vallettě před jednáním V4 na pozadí summitu EU–Afrika o migraci

Článek

„V4 společně navýší příspěvek do fondu pro Afriku o 400 000 eur a poskytne navíc 300 lidí do FRONTEX a EASO,” napsal po jednání zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, český ministerský předseda Bohuslav Sobotka.

Ve svěřeneckém fondu je už nyní 1,8 miliardy eur. Přispělo 25 zemí Unie a Norsko a Švýcarsko, které poslaly celkem přes 78 miliónů eur (přes dvě miliardy). Česko zatím do fondu přispělo částkou 600 tisíc eur (16,2 miliónu korun). Nyní se tato pomoc ze strany V4 navýší ještě o 400 tisíc eur.

FRONTEX je evropská agentura, která se stará o kontrolu vnějších hranic EU.  EASO je Evropský podpůrný azylový úřad, kde experti řeší společný evropský azylový systém a otázky evropské spolupráce.

Jednejme rychleji, vyzvali Tusk i Juncker

Předsedové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk minulý týden vyzvali ve společném dopise šéfy států a vlád zemí Evropské unie k rychlejší reakci na uprchlickou krizi.

Unijní země podle Junckera a Tuska do minulého týdne poskytly pouze 153 z 374 slíbených expertů do Evropského podpůrného azylového úřadu, tedy méně než polovinu. Evropská agentura na ochranu vnějších hranic dostala místo 775 přislíbených lidí zatím jen 353.

Plán posílat zpět za úplatek nevyšel

Na summitu se zrodil i jiný, kontroverzní plán deportovat desítky tisíc migrantů z Afriky bezodkladně zpět do zemí původu.

Mechanismus označovaný jako laissez passer (z francouzského nechat projít – pozn. red.) se měl vztahovat na neúspěšné žadatele o azyl z Afriky bez dokladů, které ztratili nebo zničili.

Brusel doufal, že africké vlády přesvědčí, aby mechanismus přijaly. Nádavkem nabízel peníze (v přepočtu zhruba 50 miliard korun pomoci) a víza pro africké studenty, diplomaty i podnikatele.

Řadě afrických zemí to nepřipadalo jako dobrá nabídka, také proto, že často závisejí na příjmech svých občanů v Evropě, kteří domů svým rodinám posílají výdělky, a tak byl návrh smeten ze stolu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám