Hlavní obsah

Počet Němců ochotných pomáhat uprchlíkům klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

S přibývajícím počtem přicházejících migrantů klesá ochota obyvatel Německa jim pomáhat. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu veřejného mínění ústavu YouGov, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnila agentura DPA. Na otázku, co by udělali, aby podpořili uprchlíky v Německu, odpovědělo v listopadu 38 procent dotázaných „nic”, což je o šest procentních bodů více než před dvěma měsíci.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Migranti na německo-rakouské hranici

Článek

Počet lidí, kteří již běžencům nějakým způsobem pomohli, se podle ankety od počátku září do počátku listopadu sice mírně zvýšil z 18 na 21 procent, do budoucna má ale v plánu uprchlíkům pomáhat již jen 17 procent Němců. Ještě před dvěma měsíci se přitom chystalo nějakým způsobem příchozí podporovat 23 procent oslovených. Vůbec pomáhat nechce 62 procent lidí, což je o tři procentní body více než při zářijovém průzkumu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výrazně méně lidí si také dokáže představit, že by uprchlíkům pomohli peněžitým darem (13 procent místo zářijových 18). Mezi lidmi, kteří pro běžence zatím nic neudělali, si také stále více lidí myslí, že stát už migranty podporuje dostatečně (31 procent místo zářijových 27).

Z dotázaných, kteří nějak uprchlíkům již pomohli, darovala valná většina oblečení či hračky. Další se nabídli jako doprovod při vyřizování dokumentů na úřadech nebo ve školách. Část dotázaných darovala peníze. Jen velmi málo respondentů přijalo samo uprchlíky u sebe doma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám