Hlavní obsah

Finsko hodlá vracet až dvě třetiny uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finsko odmítne zhruba dvě třetiny uchazečů o azyl, kteří do země nepřicházejí kvůli válce či pronásledování ve své vlasti, ale v touze zajistit si vyšší životní úroveň. Podle finské televize YLE to prohlásil tamní ministr vnitra Petteri Orpo. Do Finska už letos přišlo více než 27 tisíc běženců, celkem jich do konce roku Helsinky očekávají až 35 tisíc.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Skupina imigrantů na rakousko-slovinské hranici na cestě do Spielfeldu

Článek

Orpo má obavy, že nynější krize může zapříčinit rozpad schengenského prostoru a volného pohybu osob. Svůj díl na tom podle něj budou mít jisté země, které činí sobecká rozhodnutí. Žádné státy nejmenoval, jen řekl, že je to viditelné například na východě Balkánu.

Na migranty čekají stany či kontejnery

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr dále upozornil, že se Finsku akutně nedostává volných kapacit na ubytování běženců, proto bude muset přikročit k jejich umístění do stanů či přepravních kontejnerů.

Orpův náměstek Päivi Nerg ve středečním rozhovoru pro YIe Radio 1 prohlásil, že Finsko urgentně potřebuje 10 000 tisíc míst pro nově příchozí migranty.

Šéf Mezinárodního červeného kříže ve Finsku Kalle Löövi dodal, že informace o nedostatečných ubytovacích kapacitách jsou kromě ostatních členských zemí určeny i uprchlíkům, kteří se rozhodují, zda opustit svou zemi. V případě lidí, kteří už jsou na cestě, je prý apel myšlen tak, že by měli zvážit, zda by pro ně nebyla vhodnější země, jež ubytovacími kapacitami ještě disponuje.  

Stejně mluví i Švédové 

Podobné opatření oznámilo i sousední Švédsko, odkud někteří migranti pokračují do Finska.

Švédsko je vedle Německa jednou ze zemí, kam běženci nejčastěji směřují. Orpo je toho názoru, že na jihu Švédska by měl vzniknout takzvaný unijní hotspot, tedy evropské registrační středisko. Vznik takových zařízení chystá EU v Řecku a v Itálii.

Letos už ve Finsku požádalo o azyl kolem 27 400 lidí. Za celý loňský rok se ochrany v této pětiapůlmilionové zemi dožadovalo 3 650 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám