Hlavní obsah

Na Ukrajině padl první voják od uzavření příměří

Kyjev/Doněck

První voják padl na východě Ukrajiny od uzavření příměří, uvedla Ukrajinská pravda s odvoláním na mluvčího vlády Andrije Lysenka, dalších pět vojáků bylo zraněno. Intenzita přestřelek v poslední době sílí. Zatím se nepodařilo ani stáhnout všechny těžké zbraně.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská houfnice u Artěmivsku

Článek

Lysenko, který má na starosti otázky operace ATO proti separatistům, řekl, že voják byl zastřelen při ostřelování obce Hranitne ručními zbraněmi a granátomety. Lysenko dodal, že příměří bylo porušeno za posledních 24 hodin v 21 případech: „Několikrát byli naši vojáci nuceni zahájit palbu.“

V poslední době přibývá střetů na linii příměří mezi separatisty a vládními silami.

O porušení příměří mluví podle ČTK i separatisté, podle ministerstva obrany neuznané Doněcké lidové republiky vládní síly od úterý porušily příměří v deseti případech, hlavně v okolí Doněcku. Střílely nejen z ručních zbraní, ale i z minometů ráže 82 a 120 milimetrů.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) poznamenali ve své pondělí týdenní zprávě, že část těžkých zbraní dosud ani jedna straně nestáhla. Uvedli, že na území pod kontrolou vlády spatřili u obytných domů v Popasné tři samohybné houfnice ráže 152 mm Akacija ve vzdálenosti 59 km od Luhansku a u Topinoha 20 km severozápadně od Mariupole 31 tanků.

Ve dvou ze čtyř kontrolovaných skladů chyběly v každém dva minomety.

Všechny těžké zbraně nestáhli ani separatisté, v doněcké oblasti viděli šest samohybných houfnic ráže 122 mm Gvozdika a šest raketometů BM-21 Grad a sedm tažených houfnic D-30.

Porošenko počítá se vstupem do NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu zopakoval, že počítá se vstupem do aliance NATO. Dodal ale, že tak nestane hned. „Potřebujeme dosáhnout standardů NATO, a to se nestane dnes ani zítra nebo příští rok. Naší prioritou je reformovat zemi a potřebujeme šest nebo sedm let na splnění kritérií,“ řekl Porošenko novináři z ConflictZone. Rozhovor odvysílá Deutsche Welle.

Podle ukrajinského prezidenta se po dosažení standardů NATO v zemi uskuteční referendum o vstupu do Aliance. Poznamenal, že zatímco před dvěma lety bylo pro členství v ní jen 16 procent, nyní je pro ně 60 procent Ukrajinců.

Na námitku, že německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier řekl, že je pouze pro partnerství Ukrajiny s NATO a ne pro členství, Porošenko řekl: „To je jen postoj Steinmeiera v roce 2015 a nikdo neví, jaká bude pozice Německa v roce 2022.“

Reklama

Výběr článků

Načítám