Hlavní obsah

V Unii se bude označovat zboží z židovských osad. Styďte se, reagoval Netanjahu

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise (EK) schválila pokyn, na jejímž základě bude izraelské zboží z palestinských území označováno upozorněním, že jde o produkt pocházející z židovské osady. Izrael tento krok považuje za diskriminační. Premiér Netanjahu reagoval prohlášením, že by se Unie měla stydět. EK rozhodnutí vysvětluje tím, že například Západní břeh nemůže být považován za území náležící Izraeli.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Vlajka na synagóze jedné z osad na Západním břehu Jordánu

Článek

”Evropská komise dnes (ve středu) ráno přijala pokyn o uvádění původu zboží pocházejícího z území okupovaných Izraelem od roku 1967,“ cituje agentura Reuters nejmenovaného představitele EK.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, rozhodnutí označil za pokrytecké. ”Evropská unie by se za sebe měla stydět. Odmítáme přijmout fakt, že se Evropa zaměřila pouze na stranu, která je terčem teroristických útoků,” řekl.

Izrael si už proto předvolal velvyslance Evropské unie a ozval se i mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanel Nahšon. Osmadvacítka podle něj měří Izraeli dvojím metrem, protože v případě asi dvou stovek sporných území podobné označení nevyžaduje.

V nevhodné době

Nahšon také upozornil na to, že EU nebere v úvahu současnou situaci, kdy se Izrael potýká s "vlnou terorismu". Rozhodnutí podle něj "nepomůže postoupit k politickému řešení izraelsko-palestinského konfliktu".

Zavedení značení posílí radikální kruhy, které podporují bojkot Izraele a upírají mu právo na existenci

"Zavedení značení posílí radikální kruhy, které podporují bojkot Izraele a upírají mu právo na existenci," varoval mluvčí izraelského ministerstva.

„Jde o označení původu, nikoli varování,“ snažil se mírnit vášně velvyslanec Evropské unie v Izraeli Lars Faaborg-Andersen.

Palestinci rozhodnutí vítají

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) označila rozhodnutí EU za pozitivní krok, stále to prý ale nestačí.

„Produkty související s válečným zločinem musejí být zakázány, nikoli jen označeny,” uvedla OOP na Twitteru.

Krok uvítal i vysoký člen OOP Saíd Irikát. Prohlásil, že jde o „významný posun směrem k absolutnímu bojkotu izraelských osad, které jsou vystavěny nelegálně na okupovaných palestinských územích”.

Mogheriniová oživila plány z roku 2013  

EU začala o zavedení jasného značení zboží z osad usilovat už v době, kdy její diplomacii vedla Catherine Ashtonová. V roce 2013 byla ale kampaň zastavena na žádost amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který se tehdy snažil obnovit mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci.

Rozhovory stále stagnují a nástupkyně Ashtonové Federica Mogheriniová otázku označování zboží znovu otevřela. Letos v dubnu Mogheriniovou požádalo o zavedení značek 16 unijních zemí. Česko ani Slovensko mezi nimi nebyly.

Izrael území na Západním břehu, na Golanských výšinách a ve východním Jeruzalémě obsadil za takzvané šestidenní války v roce 1967. Nad většinou palestinského Západního břehu vykonávají Izraelci vojenský dohled. EU považuje jakékoli židovské osady na těchto územích za porušení mezinárodního práva.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím EK označovat zboží z židovských osad?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
Celkem hlasovalo 3219 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám