Hlavní obsah

Cameron chce omezit volný pohyb v EU a snížit dávky přistěhovalcům

Aktualizováno

Britský premiér David Cameron požaduje omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a chce také zredukovat sociální dávky pro občany EU přicházející do Británie. Předseda britské vlády to řekl v projevu, v němž vyjmenoval i další požadavky Londýna, které jsou podmínkou pro setrvání Spojeného království v EU.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

Článek

„Tady i jinde v EU se najdou takoví, kteří říkají, že jsme se pustili do neproveditelné akce. Tomu nevěřím ani na chvíli,” prohlásil Cameron. Současně dodal, že upřednostní, když se EU reformuje, aby ji Británie nemusela opustit. O tom by voliči měli rozhodnout v referendu.

„Odchod z Evropské unie není automaticky nejrychlejší cesta do země mléka a strdí,“ upozornil Brity.

Britský premiér oznámil, že chce v Evropě změny ve čtyřech oblastech. Největší pozornost věnoval otázce imigrace, která by se měla „v zájmu britského lidu omezit“. Zmínil, že Británie je jednou ze zemí, která přijímá nejvíc lidí.

Cameron prohlásil, že Británie je tolerantní země, ale že veřejnost má obavy z dopadu imigrace. Zdůraznil, že nemíní rušit princip svobody pohybu, ale to podle něj neznamená, „právo“ přijít do Británie a žádat podpory.

Británie požaduje, aby se volný pohyb osob nevztahoval na nové členské země unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni britské ekonomiky. Londýn rovněž chce odstranit pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství. Současně chce Londýn omezit volný pohyb v konkrétních případech, při nichž dochází ke zneužití systému.

„Je zajímavé podívat se na tento problém i z pohledu dalších zemí,“ poznamenal Cameron a dodal, že země jako Rumunsko se potýkají s populačním úbytkem za stavu, kdy jeho nejtalentovanější lidé odcházejí do západních zemí včetně Velké Británie.

Proti těsnější politické unii

Předseda britské vlády také zmínil nutnost posílení pravomoci národních parlamentů a omezení utužování Unie do stále těsnějšího politického svazku. Podle něj by parlamenty měly mít právo odmítat nařízení z Bruselu, vystavovat jim „červenou kartu”, nemělo by ale jít o právo veta.

Vadí mu též to, že země nepoužívající euro jsou odsunovány na okraj. Chce, aby byly vnímány jako rovnocenné. „EU a eurozóna nejsou totéž,“ řekl.

Referendum za dva roky

Cameron se zavázal vyjednat „lepší dohodu“ s EU. Chce to stihnout ještě před referendem o vystoupení či setrvání Velké Británie v Unii, které se uskuteční do konce roku 2017. To bude definitivní, žádné další se konat nebude, upozornil v úterý premiér:

”Rozhodnete vy, britští občané. V tu chvíli budete držet ve svých rukou osud země. Je to velké rozhodnutí pro naši zemi - pravděpodobně největší, které uděláme ve svých životech. A bude to konečné rozhodnutí.”  Z jeho vyjádření je jasné, že nebude možné jako u přijímaní Lisabonské smlouvy referenda opakovat.

Podle něj jsou změny dohody nutné a smysluplné a mohly by z nich těžit i další země.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám