Hlavní obsah

Ruský poslanec chce zrušit embargo na spřátelené firmy, i na ty z Česka

Moskva

Ruský poslanec Igor Zotov a členka prezidentské rady pro lidská práva Jana Lantratovová navrhli ruské vládě podpořit spřátelené zahraniční podnikatele, kteří veřejně volají po zrušení západních sankcí proti Rusku. Těmto soukromým firmám by vláda měla dovolit dovážet na ruský trh své výrobky, jejichž dovoz Moskva zakázala v odvetě za západní sankce. O návrhu adresovaném vicepremiérovi Igoru Šuvalovovi informoval v úterý ruský list Izvestija.

Foto: Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance in Belgorod region/Handout, Reuters

Likvidace sýru v Belgorodské oblasti, které byly dovezeny v rozporu s embargem.

Článek

K návrhu, inspirovanému jednou polsko-ruskou organizací, se podle dopisu přidali i podnikatelé z Česka, Bulharska, Maďarska a Černé Hory, ochotní veřejně podpořit Rusko. Konkrétní firmy se ale nezmiňují.

Podle Zotova podnikatelské kruhy v Evropě i řadoví občané jednomyslně odmítají sankce proti Rusku, na což budou muset brát zřetel i politici. „Nehledě na otevřeně protiruskou kampaň ve Spojených státech a řadě zemí Evropské unie, politické elity těchto zemí stanou před výběrem: buď diktát USA, anebo názor vlastního lidu,” prohlásil.

Zrušení ruského embarga vůči „spřáteleným firmám” by podle něj mohlo být prvním krokem k obnově normálních hospodářských vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií.

Právní experti a analytici oslovení listem nedávají návrhu poslance a aktivistky prakticky žádné šance uplatnit se, jakkoli chválí myšlenku, že Rusko by své přátele nemělo házet přes palubu.

Rusko zakázalo dovoz západních potravin loni v srpnu v reakci na přijetí západních sankcí, které trestaly Rusko za anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východní Ukrajině. Po prodloužení západních sankcí i Rusko prodloužilo svá odvetná opatření, a to až do srpna 2016.

Může ale jít i o řešení problémů, které ruské embargo zemi způsobilo. Z trhu zmizely některé potraviny a cena dalších stoupla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám