Hlavní obsah

Ukrajinský generální prokurátor přežil atentát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Neznámý útočník se pokusil zabít ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina. Život mu v pondělí zachránilo neprůstřelné sklo v jeho kanceláři, řekl Ukrajinské pravdě hlavní vojenský prokurátor Anatoly Matios. Zatím netuší, kdo by mohl za atentátem stát. Naznačil ale, že by to mohli být lidé spojení se svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem, zejména stíhaný Serhij Klujev.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin

Článek

„Včera během služební schůzky v 21:52 se (Šokin) nacházel na svém pracovním místě se spolupracovníky u tohoto stolu, za nímž jednali, když se dostali pod palbu snipera,“ řekl v úterý Matios a dodal: „Byly nalezeny tři kulky.“

Dodal, že střelec mířil na hruď nebo hlavu: „Bylo vypáleno několik výstřelů a jen pancéřové sklo zabránilo tomu, aby výstřely byly smrtelné.“

Dodal, že střelec musel použít termokameru, protože se schůzka konala za zataženými závěsy.

Zmínil, že jde o výjimečný zločin: „Poprvé v dějinách nezávislé Ukrajiny se stal terčem atentátu tak vysoký státní činitel.“ Pachateli hrozí 15 let vězení až doživotí.

Pachatel a motiv nejsou známy

Zatím není jasné, proč se stal generální prokurátor terčem atentátu, ale prokuratura se v pondělní době snaží bojovat s korupcí i s klientelismem.

„Naproti budově prokuratury stojí několik velmi zajímavých staveb, jednou z nich je dům společnosti Ukrpidšypnyk. Jen se podívejte, komu ta firma patří,” konstatoval Matios. Výrobce ložisek Ukrpidšypnyk patří bratřím Andriji a Serhiji Kljujevovým. Andrij Kljujev byl v posledních 12 letech třikrát ukrajinským vicepremiérem, do loňského únorového převratu působil jako Janukovyčův kancléř. Prokuratura ho chtěla zadržet kvůli podezřelé transakci týkající se půjčky státní banky ve výši 1,5 miliardy dolarů. V úterý to odložila, protože chce případ dopracovat.

V úterý byl znovu zadržen předseda politické strany UKROP Hennady Korban kvůli podezření, že založil kriminální skupinu. Působil jako bývalý zástupce gubernátora Dněpropetrovské oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám