Hlavní obsah

Kurdská rodina je už skoro dva měsíce uvězněná na moskevském letišti

Moskva

Jen těžko uvěřitelný příběh stihl kurdskou rodinu, která se pokusila zachránit před Islámským státem útěkem z Iráku do Ruska. Manželé a jejich čtyři děti zůstávají, podobně jako Tom Hanks ve slavném hollywoodském filmu, déle než 50 dní uvězněni v Terminálu E moskevského letiště Šeremetěvo. Protože mají podle úředníků falešné doklady, nemohou na ruskou půdu.

Foto: Profimedia.cz

Terminál moskevského letiště Šeremetěvo

Článek

„Žijeme v tranzitním prostoru. Je to místo, kde lidé tráví hodinu nebo dvě. Ne však patnáct dní nebo dva měsíce. Takový je teď náš život,“ řekl televizi ABC News třináctiletý Rinas.

Šest lidí nocuje v jediné kabince

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rodina tak téměř dva měsíce přespává v nepoužívané kuřácké kabince. Oblečení si perou na veřejných toaletách a hodiny volného času si krátí hraním fotbalu poblíž duty free obchodů.

Pokud jde o jídlo, zůstávají odkázáni na milodary cestujících a personálu letiště. Kolemjdoucí jsou k nim prý štědří a rodinu s malými dětmi na holičkách nenechávají.

Za dvě hodiny, kdy štáb americké televize na moskevském letišti natáčel, se u rodiny zastavilo pět lidí, kteří migrantům darovali jídlo i peníze. Lahve s pitnou vodou jim zase přinášejí humanitární pracovníci OSN.

Pasy jsou pravé, Rusy to nezajímá

Rusko si kurdská rodina nevybrala náhodou. Čtyřiatřicetiletá Gulistana se narodila v Sovětském svazu a všichni její příbuzní dnes žijí v Rusku. Před lety se ale vdala v Iráku za folkového zpěváka a založila v této blízkovýchodní zemi rodinu.

Nejmladší dvě děti kurdského páru nikdy žádný cestovní pas neměly, a tak jim rodina obstarala syrské doklady. Rusové je při letištní kontrole vyhodnotili jako falešné a zamítli Kurdům žádost o udělení azylu. Zároveň je však odmítli pustit z tranzitní zóny.

Syrské úřady už sice pravost dokumentů nejmladších členů rodiny potvrdily, ruská strana však zatím nijak nereagovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám