Hlavní obsah

Tajná dohoda připravila před lety Anglii o šanci na mistrovství světa

– Londýn
Právo, rm

Velké pozdvižení vyvolalo v Anglii prohlášení kritizovaného předsedy Světové fotbalové federace Seppa Blattera pro ruskou agenturu TASS, že o pořadatelství mistrovství světa 2018 bylo předem rozhodnuto ve prospěch Ruska. Premiér David Cameron a v pořadí druhý následník trůnu princ William tudíž v prosinci 2010 jeli na hlasování do Curychu úplně zbytečně, protože Anglie tou dobou o šanci pořádat šampionát dávno přišla.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

Z peněz britských daňových poplatníků šlo přitom na účty ­FIFA kvůli uchazečství 21 ­mi­liónů liber (794 miliónů korun). Dolní sněmovna ihned po zveřejnění rozhovoru začala tlačit na britský fotbalový svaz, aby si vyžádal od vedení světového fotbalu vrácení částky − na peníze se totiž kromě vedení anglického fotbalu složili i místní sponzoři a radnice v Sunderlandu, Bristolu a Birminghamu.

Londýn chce  milióny zpět

Blatter (79), který rezignoval na vedení FIFA po 17 letech předsednictví, má momentálně kvůli údajné korupci na 90 dní pozastaven výkon funkce společně s šéfem UEFA Michelem Platinim. V únoru 2016 by měl pak definitivně rezignovat.

V rozhovoru pro TASS řekl, že Rusko bylo vybráno pro šampio­nát předem podle politického klíče, protože FIFA souběžně rozhodla o konání mistrovství v roce 2022 v USA a chtěla, aby svátky fotbalu proběhly „ve dvou největších velmocech“. Volba tak byla dopředu dohodnuta s tím, že „Anglii nikdo nechtěl“.

Američany pak zcela nečekaně a po rozsáhlých úplatcích vyšachoval Katar, a to i díky přímé intervenci tehdejšího francouzského prezidenta Sarkozyho.

Právní experti Anglického fotbalového svazu nyní zkoumají, zda má případná žádost o vrácení milionů šanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám