Hlavní obsah

Německo bude z Rakouska přijímat běžence jen na pěti přechodech

– Berlín • Aktualizováno

Německo bude od nynějška přijímat běžence jen na pěti hraničních přechodech mezi Bavorskem a Rakouskem. Podle pátečního prohlášení německého ministerstva vnitra se na tom Berlín dohodl s Vídní.

Článek

Jména přechodů však zatím zveřejněna nebyla. V uplynulých dnech Bavorsko, které je pro uprchlíky vstupní branou do Německa, opakovaně Rakousku vytýkalo, že proud běženců nijak nereguluje.

Na pěti vybraných přechodech vzniknou předávací a kontrolní stanoviště, která podle ministerstva vnitra zajistí spořádané a nepřetržité vyřizování vstupních formalit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Padesát běženců za hodinu

Ministerstvo ale nepotvrdilo dřívější zprávy médií, že kapacita každého z pěti přechodů bude 50 běženců za hodinu. Dosud prý není možné dohodnout se na počtech, neboť není jasné, kolik uprchlíků k hranicím s Německem přijde.

V současné době hranice z Rakouska do Německa překračují denně tisíce žadatelů o azyl. Bavorská zemská vláda opakovaně kritizovala Vídeň, že k pomezí přiváží migranty ve velkých počtech a často bez ohlášení.

Podle neoficiálních odhadů přišlo do Německa za první tři čtvrtletí tohoto roku kolem 800 tisíc uprchlíků a celkem by jich za letošní rok mohlo dorazit až 1,5 miliónu.

Hollande je proti

Na německo-rakouskou dohodu už zareagoval francouzský prezident Francois Hollande. Šéf Elysejského paláce Rakousko a další evropské partnery, aby nebudovali nové hraniční bariéry uvnitř EU. Řešením je podle něj zajištění vnější hranice EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám