Hlavní obsah

NATO pozvalo na své velké cvičení i pozorovatele z Ruska

Severoatlantická aliance na své nynější cvičení, které je jedním z největších v její novodobé historii, pozvala pozorovatele z mnoha zemí světa včetně Ruska. Sdělilo to ve čtvrtek bruselské sídlo NATO, jehož vztahy s Moskvou vážně narušila ukrajinská krize.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Vojenské řešení krizí v rámci cvičení Trident Juncture 2015 nacvičuje ve Španělsku, Portugalsku a Itálii asi 36 000 vojáků z více než 30 zemí. Do cvičných operací od 21. října do 6. listopadu se zapojily vzdušné, pozemní i námořní síly Aliance. Česká armáda na cvičení prý vyslala více než 200 vojáků.

Vedle dalších pozorovatelů přijely tento týden sledovat cvičení v jednotlivých zemích aliance i tři ruské inspekční týmy. "Vítám, že se mnohé země rozhodly vyslat pozorovatele na Trident Juncture. Toto cvičení je obranné povahy, scénář a nepřítel jsou fiktivní. Doufáme, že pozváním pozorovatelů přispějeme k budování vzájemné důvěry," uvedl v tiskovém prohlášení Aliance velitel cvičení generál Hans-Lothar Domröse.

NATO pozvalo na cvičení především všechny evropské a mimoevropské členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ve snaze zdůraznit svou vůli k transparentnosti se aliance také rozhodla pozvat pozorovatele z 11 dalších zemí, a to Běloruska, Srbska, Alžírska, Brazílie, Kolumbie, Salvadoru, Mauritánie, Mexika, Maroka, Tuniska a Spojených arabských emirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám