Hlavní obsah

Ve Vídni začíná přelomové jednání o Sýrii, vážou se k němu naděje na mír

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Ve Vídni ve čtvrtek začínají dvoudenní rozhovory o Sýrii, k nimž se tentokrát vážou naděje na budoucí ukončení války. Rozhovorů se totiž poprvé účastní i regionální mocnosti, které v konfliktu stojí proti sobě - Írán a Saúdská Arábie. Západ bude na konferenci hájit svůj požadavek na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada, připouští ale přesně vymezené přechodné období.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Syřan na předměstí Damašku

Článek

Zatímco ve čtvrtek spolu budou jednat pouze ministři zahraničí USA, Ruska, Saúdské Arábie a Turecka, v pátek přibydou šéfové diplomacií Francie, Egypta, Libanonu, Iráku a hlavně Íránu. Ten byl přizván údajně až poté, co Američané zlomili odpor Saúdů. [celá zpráva]

Bude to vůbec poprvé, co dvě hlavní regionální mocnosti, které v konfliktu stojí proti sobě, zasednou k jednacímu stolu. Britský list The Guardian to ve středu hodnotil tak, že výrazně vzrostla šance na dohodu o mírovém uspořádání v Sýrii. Dají se ale čekat tvrdá a zdlouhavá jednání.

Důkladná příprava pozic

Vzhledem k účasti íránských diplomatů a vývoji na syrském bojišti, který poznamenalo angažmá ruského letectva i íránské armády v bojích, ladily podle deníku The Daily Telegraph jednotlivé strany nově a důkladně své pozice.

Francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius ve středu potvrdil, že západní diplomaté budou jednotně požadovat, aby byl stanoven přesný časový harmonogram pro přechodné období a termín Asadova odchodu. Přechodné období, během něhož by Asad zůstal v čele státu, nedávno připustilo také Turecko. [celá zpráva]

O rozsahu jednání svědčí to, že se Fabius sešel se zástupci USA, Británie, Německa, Itálie, Saúdské Arábie, Turecka, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Šance na mír?

Od vídeňských schůzek se neočekávají velké závěry, přesto by v rakouském hlavním městě mohl začít vznikat rámec pro další jednání o mírovém uspořádání v Sýrii. Svědčí o tom i aktivita britské diplomacie. Ministr zahraničí Philip Hammond jednal ve středu v Rijádu nejen se svým saúdským protějškem Ádilem Džubajrem, nýbrž i s králem Salmánem. „Chceme najít kompromisní řešení, které nám umožní pohnout se dopředu směrem k politickému řešení občanské války v Sýrii,“ potvrdil Hammond.

Saúdové upozornili, že to, zda budou rozhovory úspěšné, závisí na Rusku a Íránu, respektive na tom, jak vážně míní snahu o nalezení řešení. Jak Moskva, tak Teherán opakují, že závisí na syrském lidu, jestli Asad zůstane, anebo odejde. Zdůrazňují, že Asad je ochoten vypsat nové volby. O hlasování v zemi rozvrácené válkou a pod kontrolou množství znesvářených frakcí ale pochybuje Západ.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

V Sýrii zuří boje od jara 2011. V konfliktu bylo zabito více než čtvrt miliónu lidí. Milióny dalších opustily domovy a jejich exodus výrazně přispěl k největší uprchlické krizi od konce druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám