Hlavní obsah

Při pokusu dostat se na lodích do Řecka zemřelo 11 běženců včetně dětí

– Atény • Aktualizováno

Při pokusu dostat se na člunech z Turecka na řecké ostrovy se ve středu utopilo nejméně 11 lidí, bylo mezi nimi i několik dětí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na řecké úřady. Uprchlíci nadále ve velkém počtu směřují z Turecka přes Egejské moře do Řecka na chatrných plavidlech, cesta je ale stále náročnější kvůli zhoršujícímu se počasí.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Lékaři se pokoušejí zachránit život děvčátku, které bylo na chatrném plavidle, jež se i s uprchlíky potopilo u řeckého ostrova Lesbos.

Článek

Řecká pobřežní stráž zachránila 242 osob z dřevěné lodi, která se potopila u pobřeží ostrova Lesbos. Nejméně tři lidé přišli o život. Záchranná operace i nadále pokračuje. Podle pobřežní stráže nebylo jasné, kolik osob se v době neštěstí na plavidle nacházelo. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) s odvoláním na některé zdroje uvedla, že na lodi bylo 200 lidí, jiné zdroje ale hovořily o 300 osobách.

U břehů Evropy umírají děti

Podle pobřežní stráže zemřely již dříve během dne tři děti a jeden muž u pobřeží ostrova Samos, dalších 51 osob z té samé malé lodi bylo zachráněno. Při jiném incidentu se u stejného ostrova utopila pětiletá dívka. Sedmiletý chlapec pak zahynul u břehů ostrova Lesbos, kam míří nejvíce běženců. Dvanáctiletá dívka skončila po stejném lodním neštěstí v nemocnici a její stav je kritický. Žena a dvě děti se utopily u ostrova Agathonisi.

Na Lesbos denně přijíždí až 4000 uprchlíků, téměř tři čtvrtiny z nich tvoří Syřané. Většina migrantů, kteří se rozhodli cestovat za lepší budoucností v Evropě, volí trasu z Turecka přes řecké ostrovy a dále do řeckého vnitrozemí. Odtud míří přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska a poté většinou do Německa. Dosud se jich letos přes Řecko do Evropy dostalo přes půl miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám