Hlavní obsah

Kosovo chce do EU, podepsalo asociační dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropská unie uzavřela s Kosovem asociační dohodu, která přinese užší spolupráci bloku s touto balkánskou zemí a otevírá cestu k přijetí Kosova za člena EU. Dohodu v úterý ve Štrasburku podepsali šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová a kosovský premiér Isa Mustafa, informovala agentura AFP.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Dohodu podepsala šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová.

Článek

„Tato dohoda zahajuje novou fázi ve vztazích mezi EU a Kosovem. Představuje významný příspěvek ke stabilitě a prosperitě v Kosovu a v širším regionu,“ uvedla Mogheriniová. „Dohoda zpečeťuje cestu Kosova do Evropské unie, cestu, z níž není návratu,“ potvrdil Mustafa.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008 po letech napětí v důsledku rozpadu Jugoslávie a následných válek. Ne všechny státy Unie – například Slovensko a Španělsko – jeho nezávislost uznaly.

Asociační dohoda otvírá možnost budoucího přijetí Kosova za člena EU. Předpokládá sladění kosovské správy a norem podle unijních standardů. Její součástí jsou však také závazky o posílení vzájemného obchodu. Kandidátská země otevře evropským firmám a výrobkům svůj trh výměnou za finanční pomoc z Unie. Agentura AP uvedla, že Brusel pro mezidobí 2007–2020 počítá s pomocí ve výši 1,3 miliardy eur (přes 35 miliard korun).

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám