Hlavní obsah

Svět byl na pokraji jaderné války i v roce 1983, ukázal odtajněný dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejen během karibské krize. Aniž by to tehdy někdo na západní straně železné opony tušil, ocitl se svět na pokraji jaderné války i v první polovině osmdesátých let minulého století. Z odtajněných dokumentů totiž vyplývá, že komplexní vojenské cvičení NATO v listopadu roku 1983 Sověty vyděsilo natolik, že se připravovali na zahájení jaderné války.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety schopné nést jadernou hlavici.

Článek

Sověti zareagovali posílením leteckých, pozemních i zpravodajských sil v bývalém východním Německu a Polsku, což si Washington chybně vyložil jen jako součást propagandy.

„V roce 1983 jsme nedopatřením nechali naše vztahy se Sovětským svazem viset na vlásku. Ve výsledku tak byl prezident Ronald Reagan seznámen s analýzou sovětských postojů, která podceňovala riziko hrozící Spojeným státům,“ stojí v odtajněném dokumentu zpravodajského poradního orgánu prezidenta Spojených států, na nějž upozornila agentura AFP.

Série provokací

Vztahy Sovětského svazu byly ve zmiňované době na bodu mrazu. Severoatlantická aliance totiž v západním Německu rozmístila rakety Pershing II, které byl schopny nést jaderné hlavice a Sovětský svaz zase dva měsíce před tím sestřelil civilní letadlo jihokorejských aerolinií, což později vysvětloval nařčením ze špionáže.

V březnu téhož roku Reagan pobouřil Moskvu, když nazval Sovětský svaz impériem zla. Vrcholní američtí představitelé byli na oplátku Rusy označeni za šílence a kriminálníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám