Hlavní obsah

Souboj dvou žen začal. Poláci volí nové složení parlamentu

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci si v neděli opět po čtyřech letech volí nové složení parlamentu. Volby jsou především soubojem dvou žen, premiérky Ewy Kopaczové z liberální občanské platformy (PO) a Beaty Szydlové, která kandiduje za konzervativní Právo a spravedlnost (PiS). Podle průzkumů by mělo jednoznačně vyhrát doposud opoziční PiS.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Poláci v neděli volí do parlamentu.

Článek

Konzervativní PiS dlouho vedlo ve všech průzkumech nad vládní PO v průměru o deset procent. Několik posledních průzkumů ale dalo straně Jaroslawa Kaczyńského dokonce až 16procentní převahu.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Poslká premiérka Ewa Kopaczová

Zástupkyně dvou největších polských stran se v kampani snažily získat voliče na zcela odlišné sliby. Kopaczová, která je po Donaldu Tuskovi druhou premiérkou PO za jejích osm let u vlády, zdůrazňovala hospodářský růst a rozvoj země řízené středopravým kabinetem a chuť pokračovat v proevropsky laděné politice země otevřené zahraničním investicím.

Szydlová naopak lákala Poláky na sociální štědrost, podporu venkova a upřednostňování polského kapitálu před zahraničním.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Kandidátka opoziční strany Právo a spravedlnost PiS Beáta Szydlová

Voliči mají na výběr ještě z dalších šesti menších politických stran. Na nich bude také záležet, která ze dvou hlavních politických stran bude tvořit budoucí vládu. Jisté je tak zatím jen to, že příští premiérkou bude žena.

O 460 křesel v Sejmu se uchází 7896 kandidátů, které volí 30,7 miliónu Poláků. Volební účast by podle průzkumů měla překročit padesát procent. Volební místnosti se uzavřou v neděli ve 21 hodin. Oznámení oficiálních výsledků by mělo proběhnout v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám