Hlavní obsah

Tvrdá kritika z OSN: Systematicky utlačujete uprchlíky a Zeman je xenofob

Novinky, jem, zpe
Ženeva/Praha
Aktualizováno

Česká republika systematicky porušuje lidská práva uprchlíků, oznámil ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Současně obvinil prezidenta Miloše Zemana z xenofobních a islamofobních projevů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Podle věrohodných zpráv z různých zdrojů porušování lidských práv migrantů není ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické. Vypadá to, že je integrální součástí politiky české vlády určené na to, aby odrazovala migranty a uprchlíky od vstupu do země, popřípadě od toho, aby tam zůstali,“ prohlásil Husajn.

Husajn podle agentury Reuters kritizoval fakt, že jsou běženci v českých detenčních zařízeních příliš dlouho – 40 až 90 dní, přičemž jsou jim zabavovány osobní věci i peníze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mnozí ze zadržených absolvovali v domovské zemi i při cestě do České republiky hrozivé věci. Mezinárodní právo jasně říká, že detence uprchlíků je až tou poslední možností,“ upozornil Husajn.

Husajn dále konstatoval, že je Česko jedinou evropskou zemí, která migranty bez soudu omezuje na osobní svobodě. Podmínky v detenčním zařízení v Bělé pak komisař Spojených národů označil “za horší než vězeňské”, ocitoval při tom vyjádření českého ministra spravedlnosti.

Kritiku si Česko vysloužilo i za to, že v záchytných zařízeních jsou drženy celé rodiny i s dětmi.

„Pokud jde o děti, výbor OSN pro práva dětí zdůraznil, že je jejich zavírání do detenčních zařízení jen z toho důvodu, že mají ony samy nebo jejich rodiče status migrantů, neospravedlnitelné,“ dodal komisař.

Máme svobodu slova, hájí prezidenta mluvčí

Jeho výroky záhy odmítl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. „Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova, svoboda názorů. Taková prohlášení jdou proti tomuto duchu. Slovní útok na prezidenta republiky není první, a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize,“ sdělil.

Prezident podle Ovčáčka během čtvrtka k celé věci vyjádření dávat nebude. Názor mluvčího, který uvedl na sociální sítích, je prý v tuto chvíli dostačující.

Ovčáček dodal, že Zeman „dlouhodobě varuje před nebezpečím islámského fundamentalismu, na svých názorech setrvá a nehodlá je pod tlakem ze zahraničí měnit“. Česká republika podle něj lidská práva dodržuje.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neví, co přesně Husajn kritizuje. „Je potřeba se s tím seznámit. Pokud nás chce kritizovat, může přijet do ČR a můžeme debatovat, v čem vidí zásadní problém. My podmínky pro uprchlíky postupně zlepšujeme a nemyslím si, že porušujeme jakoukoli směrnici nebo pravidla, která nás zavazují z mezinárodních smluv nebo evropské legislativy,“ uvedl Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám