Hlavní obsah

Obě strany konfliktu v Doněcké oblasti stahují tanky

– Kyjev/Doněck • Aktualizováno

Ukrajinská armáda i síly separatistů zahájily v úterý ráno v Doněcké oblasti další stahování tanků a dělostřelectva ráže pod sto milimetrů z frontové linie. Pokračuje tak naplňování dohody o příměří. Stahování v Doněcké oblasti následuje po stejném kroku armády a rebelů v Luhanské oblasti.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Kolona stahujících se tanků luhanských separatistů

Článek

„Začínáme dnes s odsunem tanků, děl ráže menší než 100 milimetrů a minometů ráže až 120 milimetrů,” oznámil médiím mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin. Zdůraznil, že odsun se děje pod dohledem pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Odsun ukrajinských sil začal v artěmivském směru od města Debalcevo, kde vojsko a povstalci v únoru sváděli prudké boje, z nichž vyšli vítězně rebelové. Jde o strategicky velmi významný bod, jímž prochází komunikační spojení mezi povstaleckými baštami Luhanskem a Doněckem.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník luhanských separatistů na stshujícím se tanku

„Stahování začalo v Debalcevu,” potvrdil na druhé straně podle povstalecké agentury DAN zdroj z vedení doněckých separatistů. Podle ní odjelo deset tanků.

Jeden z vůdců neuznané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že ve středu bude stahování pokračovat v oblasti u města Novoazovsk ležícího na pobřeží Azovského moře východně od Mariupole. „Po Novoazovsku bude následovat Doněck,” dodal.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tanky luhanských separatistů během stahování

Odsun těchto zbraní vyplývá z dohody dojednané v září, jejímž cílem je posílení režimu příměří. To už trvá bez větších narušení šest týdnů.

Maťuchin ale podle Ukrajinské pravdy varoval: „V případě narušení mírových dojednání ze strany rusko-teroristických vojsk (separatistů) jsou síly (protiteroristické operace) ATO připraveny klást adekvátní odpor.“

Reklama

Související články

Ukrajinci stahují z fronty děla i tanky

Ukrajinští vojáci začali z úseku fronty v Luhanské oblasti stahovat dělostřelecké zbraně ráže pod 100 mm a tanky. Zatímco děla začala armáda odvážet už...

Výběr článků

Načítám