Hlavní obsah

Otevřená provokace, vzkázala Moskva Estonsku kvůli letecké základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý ostře zkritizovalo plány Estonska rozšířit leteckou základnu Ämari, aby mohla pojmout více aliančních letadel. Označilo to za otevřenou provokaci.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dánská stíhačka F-16 na estonské letecké základně Ämari

Článek

„Ve světle neustálých spekulací o potřebách vojenské aliance a zejména Spojených států rozmístit další vojenské síly na východním křídle shledáváme tyto přípravy jako otevřený provokační krok zaměřený k destabilizaci situace v jedné nejstabilnějších oblastí Evropy z hlediska bezpečnosti,“ uvedlo ruské ministerstvo podle agentury TASS.

Reagovalo na prohlášení velitele estonských vzdušných sil Jaaka Tariena, že chce rozšířit základnu Ämari. Tu od loňska využívají letadla NATO, když chrání vzdušný prostor pobaltských zemí při tzv. air policingu, kterého se dříve účastnily i české gripeny. Pobaltské země nemají vlastní stíhací letectvo.

„Překvapuje přitom lehkost, s jakou estonské orgány obětují civilní objekty politice NATO násilně militarizovat Pobaltí,“ uvádí také ruské prohlášení.

Dlouho bylo původně sovětské letiště jen základnou prvního estonského hlídkového křídla. V době ukrajinské krize vláda letiště nabídla strojům NATO pro ochranu vzdušného prostoru. V dubnu tam začaly působit dánské stíhačky F-16. [celá zpráva]

V září se na letišti objevily také nejmodernější americké bojové letouny páté generace F-22 Raptor. Navštívily ji i bitevníky A-10 Thunderbolt II.

Pobaltské země letos v květnu vyjádřily zájem, aby na jejich území byla stále dislokována brigáda NATO. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám