Hlavní obsah

Ruská ekonomika rychle krvácí, peníze z ropných fondů brzy dojdou

Moskva

Rusku docházejí peníze. Přestože to prezident Vladimir Putin nepřiznává, vyčerpávají ekonomické sankce Západu a vojenské operace na Ukrajině i v Sýrii rozpočet jeho země do takové míry, že Kreml musel sáhnout do rezervních fondů. A s příjmy to kvůli levné ropě vůbec není slavné.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Tři klíčové ratingové agentury, tedy Standard & Poor´s, Moody´s a Fitch, které hodnotí zdraví ekonomik a tím pádem ovlivňují to, za kolik si země půjčují, už varovaly, že je současný trend neudržitelný.

Ruská ekonomika je ve velké recesi. Ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 4,3 procenta, o čtvrtletí dříve to bylo o 4,6 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

”Nemohou si vůbec dovolit deficity rozpočtů. Na konci příštího roku nebudou mít v ropném rezervním fondu už vůbec žádné peníze,“ potvrdil listu The Daily Telegraph Lubomir Mitov z Unicredit Bank.

To, že budou prostředky ze zmíněného fondu během šestnácti měsíců zcela vyčerpány, ostatně připustilo i ruské ministerstvo financí.

Podle prognózy agentury Standard & Poor's dosáhne deficit ruského státního rozpočtu v letošním roce 4,4 procenta HDP. S takovou výší si mohou poradit ekonomiky vyspělých a bohatých států se stabilní tržní ekonomikou, nikoliv však Rusko v době, kdy na světových trzích padají ceny jeho největších vývozních komodit, upozorňuje Telegraph. Rusko má podle Standard & Poor's rating BBB-.

Polovina příjmu padne za jídlo

Současný stav ruské ekonomiky lze snadno ilustrovat na srovnání příjmů a výdajů domácností. Reálné příjmy letos klesly o 9,8 procenta kvůli velkému propadu rublu. Významně stouply ceny potravin – o 17 procent.

A to nejhorší má podle bývalého náměstka ruského ministra financí Ivana Starikova teprve přijít. Reálná inflace rublu už podle něj atakuje hranici 30 procent.

„Rychle se blížíme k okamžiku, kdy budou domácnosti vydávat více než polovinu svých příjmů za jídlo. Stáváme se znovu zemí chudých lidí,“ konstatoval Starikov.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Moskvané procházejí pod tabulemi s aktuálním kurzem rublu

Hodnota ruských zahraničních rezerv už klesla z 520 na 321 miliard dolarů. To je sice papírově stále slušná suma (v přepočtu přes 7,66 biliónu korun), ve skutečnosti to ale sotva stačí na ručení Moskvy na světových trzích.

Agentura Standard & Poor´s upozornila, že na dvě pětiny těchto prostředků Rusové vůbec nemohou sáhnout, protože těmito penězi už za něco ručí.

Ropa Rusy nezachrání

Příjmy z ropy a plynu pokrývají až polovinu ruských rozpočtových výdajů. A zejména cena ropy v posledních měsících klesá. Srážejí ji mimo jiné levné dodávky ze Saúdské Arábie a obecně nižší poptávka po surovině. Barel ropy Brent se pohybuje kolem 50 dolarů.

Prezident Vladimir Putin tvrdí, že má eso v rukávu - oživení podle něj přinese izolace a přeorientování se ruské ekonomiky na vnitřní trh.

Vladislav Inozemtsev z centra postindustriálních studií v Moskvě tvrdí, že politika ekonomické izolace je cestou do záhuby. „Zavede nás to zpátky do éry kvazi-sovětské ekonomiky, která se uchyluje do izolace od okolního světa a hospodářský úpadek, vedoucí k poklesu životní úrovně, kompenzuje všudypřítomnou propagandou,“ míní.

Ruskou ekonomiku nezatěžují jen vojenské operace na Ukrajině a v Sýrii, ale i zbrojení jako takové. Jen v loňském roce vzrostly výdaje na armádu o 8,1 procenta, v přepočtu na více než dva bilióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám