Hlavní obsah

Chorvatsko a Slovinsko pustí na svá území další migranty

Záhřeb/Lublaň
Aktualizováno

Slovinsko a Chorvatsko se v pondělí rozhodly pustit na svá území další migranty mířící dál do Evropské unie. Do Slovinska přišlo během dne z Chorvatska už kolem 5000 migrantů a dalších 1200 by mělo ještě přijet vlakem. Odpoledne to oznámilo slovinské ministerstvo vnitra a obvinilo Záhřeb, že ignoruje snahy Slovinska omezit příval uprchlíků.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Chorvatsko-slovinská hranice pod náporem uprchlické vlny.

Článek

Stovky migrantů pocházejících zejména z blízkovýchodních zemí strávily na chorvatsko-slovinské hranici noc na pondělí v dešti a chladu.

Chorvatské úřady tam podle agentury AP poslaly vlak s uprchlíky navzdory oznámení Slovinska, že další lidé už nebudou přijati.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přes 10 tisíc běženců se nyní nahromadilo v Srbsku, sdělil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle agentury AP se po otevření hranice ze Srbska do Chorvatska nahrnulo několik tisíc lidí.

Foto: MTI

Běžence trápí chladno a déšť.

Vlak, v němž bylo asi 1800 lidí, dorazil na hranici v časných hodinách. Chorvatská policie migranty nechala vystoupit, na druhé straně ale hranici střežila slovinská policie, která tam postavila zátarasy a snažila se zabránit uprchlíkům v hromadném vstupu.

Uprchlíci, mezi nimiž jsou i ženy a děti, se pokoušeli najít způsob, jak se do Slovinska dostat. Místní úřady to ale povolily jen malým skupinkám. Z druhé strany přitom chorvatská policie běžencům bránila v tom, aby se vrátili zpátky.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Chorvatsko-slovinská hranice pod náporem uprchlické vlny.

6 tisíc lidí za jediný den

Slovinská strana se nakonec odpoledne rozhodla všechny uprchlíky do země vpustit. Mluvčí ministerstva vnitra Vesna Mitričová podle agentury APA v této souvislosti sdělila, že úřady během pondělí počítají s příchodem více než 6000 lidí.

Foto: MTI

Běženci na chorvatsko-slovinské hranici

Běženci začali využívat trasu přes Slovinsko poté, co Maďarsko v noci na sobotu uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem. Hranice Slovinska s Chorvatskem je vnější hranicí schengenského prostoru. Z tohoto důvodu chce Slovinsko všechny uprchlíky registrovat.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Rodina u registračního střediska na chorvatsko-slovinské hranici.

Do Srbska budou nejspíš v příštích dnech neustále proudit další stovky migrantů. Sousední Makedonie totiž zaznamenala o víkendu opět obrovský nápor běženců.

Od šesté hodiny večer v sobotu do šesté hodiny večer v neděli do země vstoupilo 10 000 uprchlíků, uvedla agentura AFP s odvoláním na humanitární pracovníky na hranicích.

Nejvíce lidí prý přicházelo z Řecka zejména kolem půlnoci. Do Řecka se uprchlíci dostávají na člunech z Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se snaží dostat do Rakouska přes SlovinskoVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám