Hlavní obsah

Hraniční bariéra pro Maďarsko zafungovala, do země dorazilo 41 migrantů

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská vláda v pondělí oznámila, že po dokončení bariéry a uzavření hranice s Chorvatskem nevstoupil během neděle do země jediný uprchlík. Na maďarsko-srbské hranici bylo zadrženo 41 migrantů.

Foto: MTI

Běženci na chorvatsko-slovinské hranici

Článek

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v pondělí zdůraznil, že bariéra splnila svůj účel. Ještě v pátek přitom překonalo maďarsko-chorvatské hranice 6353 běženců, v sobotu 870, v neděli už nikdo.

Od začátku roku dorazilo do Maďarska přes 390 tisíc migrantů. „V uprchlických táborech na maďarském území je momentálně jen 520 osob,“ řekl bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi. Všichni ostatní pokračovali v cestě na Západ.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dočasné kontroly zavedlo Maďarsko také na hranicích se Slovinskem, které je součástí schengenského prostoru. „Vládě nechybí odhodlání a opatření přijatá k ochraně jižní hranice zůstanou v platnosti, dokud to bude nutné,“ řekl Kovács.

Ochránit Maďarsko před kvótami

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v této souvislosti zdůraznil, že jižní hranice země se podařilo ochránit před migrační vlnou a nyní je potřeba chránit Maďarsko před povinnými kvótami na rozdělení uprchlíků, jak to navrhuje Brusel.

Faktem je, že lidé, kteří proudí přes Balkán do západní Evropy, se sice Maďarsku vyhnou, jdou ale přes jiné státy.

V chladném a deštivém počasí jich čekají tisíce na srbsko-chorvatské hranici, další stovky na chorvatsko-slovinské hranici. Slovinsko upozornilo na to, že denně bude přijímat pouze 2500 uprchlíků. Z chorvatské strany však přichází denně téměř dvojnásobek. Lublaň vyčítá Záhřebu, že nevyužívá kapacity uprchlických táborů na svém území, ale posílá běžence přes celé Chorvatsko ke slovinským hranicím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se snaží dostat do Rakouska přes SlovinskoVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám