Hlavní obsah

Maďarsko uzavřelo hranici s Chorvatskem, které chce posílat migranty do Slovinska

Právo, Ivan Vilček
Budapešť/Záhřeb

O půlnoci v noci na sobotu uzavřelo Maďarsko zelenou hranici s Chorvatskem. Z maďarské strany se už před půlnocí objevilo na hranicích větší množství policistů a vojáků, ale v prvních hodinách k žádným konfliktům nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarsko uzavřelo hranici s ChorvatskemVideo: Reuters

 
Článek

U chorvatských hranic byla připravena rovněž protiteroristická jednotka maďarské policie TEK, která zasahovala při násilnostech, které se odehrály před měsícem u hraničního přechodu Röszke při uzavření maďarsko-srbské hranice.

Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi na tiskové konferenci krátce po uzavření hranice s Chorvatskem uvedl, že v průběhu pátku překročilo maďarsko-chorvatské hranice téměř 6000 migrantů.

„Maďarsko-chorvatská hranice je téměř dvakrát delší než maďarsko-srbská, takže její uzavření byla nemalá logistická výzva. Od této chvíle je ilegální překročení hranice a poškození hraničního zátarasu trestným činem,“ zdůraznil Bakondi.

Poslední vlak   

Půl hodinu před půlnocí dorazil do chorvatské obce Botovo u hranic s Maďarskem poslední vlak, který přivezl asi 1500 migrantů. Do Maďarska pokračovali pěšky a byli tak poslední, kteří tímto způsobem překročili maďarsko-chorvatské hranice. O půlnoci už možnost přechodu migrantů po železničních kolejích znemožnil speciální železniční vůz vybavený žiletkovým drátem, který byl u obce Zákány zasunut do již vybudované hraniční bariéry. Podobný vůz byl použitý také u Röszke.

Foto: MTI

U obce Zákány uzavřeli hranice železničním vozem se žiletkovým drátem.

Po celé 300kilometrové délce maďarsko-chorvatské zelené hranice je už vybudovaná bariéra sestávající ze žiletkového drátu a tři metry vysoké drátěné bariéry. Dvě třetiny hranice však tvoří řeky Dráva a Mura.

„Policie je na hranicích připravena na vše,“ uvedl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v rozhovoru pro maďarskou televizi M1. „Policie je připravena i na to, kdyby došlo na hranicích k násilnostem,“ dodal ministr vnitra Sándor Pintér. Ministři zdůraznili, že legální hraniční přechody nadále normálně fungují. Migranti mohou požádat o azyl v tranzitních zónách vytvořených u obcí Beremend a Letenye.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Poslední utečenci, kterým se podařilo přejít hranici z Chorvatska do Maďarska, po uzavření hranice bude Záhřeb další posílat do Slovinska.

Migranti směrují do Slovinska

Chorvatský ministr vnitra Ranko Stojić uvedl, že po uzavření hranic z maďarské strany, začne platit tzv. plán C. „Migranty přicházející ze Srbska budeme převážet k hranicím Slovinska,“ řekl Stojić. Chorvatský ministr vnitra připustil, že tzv. plán C není společný chorvatsko-slovinský plán, ale pouze chorvatský.

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec nicméně v pátek řekl, že Lublaň nebude příchodu migrantů bránit, dokud bude běžence dál přijímat Německo. V souvislosti s očekávaným přílivem uprchlíků Slovinsko v pátek večer pozastavilo pravidelné železniční spojení s Chorvatskem.

Slovinsko rovněž potvrdilo, že mezi Chorvatskem a Slovinskem neexistuje v této oblasti žádná dohoda. Slovinsko posílilo policejní jednotky na hranicích s Chorvatskem a v souvislosti s očekávaným přílivem uprchlíků pozastavilo pravidelné železniční spojení s Chorvatskem.

Chráníme Schengen

O uzavření maďarsko-chorvatské hranice rozhodla v pátek maďarská bezpečnostní rada státu. Šéf maďarské diplomacie odůvodnil toto rozhodnutí výsledky čtvrtečního summitu Evropské unie. „Nezrodilo se takové rozhodnutí, na jehož základě by mohla Evropská unie společně chránit vnější hranice unie. Přitom nejlepším řešením by bylo právě vytvoření společných evropských sil, které by ochránily vnější hranice Řecka,“ uvedl v pátek maďarský ministr zahraničí.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Maďarští vojáci uzavírají hranici s Chorvatskem u vesnice Botovo

Ze summitu přitom podle šéfa maďarské unie jasně vyplynulo, že povinností členských států je ochrana vnější hranice schengenského prostoru. „Řecko tuto povinnost neplní, Maďarsko ano. Na maďarsko-chorvatské hranici jsou vytvořeny všechny podmínky na dodržení schengenských pravidel,“ konstatoval Szijjartó.

Od uzavření hranice s Chorvatskem si Maďarsko slibuje snížení počtu migrantů na svém území. „Od začátku roku dorazilo na území Maďarska přes 383 tisíc migrantů. Před vybudováním bariéry procházelo přes maďarsko-srbské hranice denně 8 až 10 tisíc běženců. Po vybudování zátarasu tento počet klesl na 50 až 100 denně. Očekáváme podobná čísla i na maďarsko-chorvatské hranici,“ zdůraznil šéf maďarské diplomacie.  Naprostá většina z uváděného počtu uprchlíků ovšem záhy z Maďarska odjela do dalších zemí, zejména do Německa.

Szijjártó konstatoval, že vnější schengenské hranice by mělo chránit Řecko, ale dnes tomu tak není. „Tuto povinnost má nyní Maďarsko. Mohl bych říct, že jsme opět zůstali sami, ale naštěstí se visegrádská spolupráce ukázala i v tomto směru, jako funkční. Tři země Visegrádu pomáhají při ochraně jižní hranice Maďarska,“ dodal. Na pomoc Maďarsku vyslalo 21 vojáků i Česko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám