Hlavní obsah

Při požáru haly v Babišově firmě shořelo 23 tisíc kuřat

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na farmě v slovenské obci Závada u Topoľčan shořela ve čtvrtek hala určená pro vykrmování kuřat, přičemž zahynulo 23 tisíc kuřat. Televize Markíza uvedla, že farma patří společnosti Agrofert českého ministra financí Andreje Babiše.

Na Slovensku shořela hala s kuřatyVideo: TV Markíza

 
Článek

Hala během půl hodiny lehla popelem. Hasič Ľubomír Gera potvrdil, že kuřata neměla nejmenší šanci, protože jsou držena na suché slámě, která se rychle vznítila.

„Z tohoto důvodu bylo šíření ohně velmi rychlé,“ řekl. „Byla to malá kuřátka určena pro výkrm. Byla navezena před dvěma dny,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Oheň zpozorovali chovatelé ráno kolem sedmé hodiny. Zavolali hasiče, ale oheň se rychle rozšířil a střecha haly se zakrátko propadla. Na místě zasahovalo dvacet hasičů, kteří zabránili šíření požáru.

„Evakuace drůbeže se v takovýchto případech nepředpokládá, protože se to v praxi nedá zrealizovat,“ dodal Gera.

Platná protipožární revize

Požár pravděpodobně způsobila technická závada na topení nebo na elektroinstalaci. Vytápěná hala o rozloze 1200 metrů čtverečních přitom prošla před měsícem protipožární kontrolou.

„Měli jsme platná veškerá revizní povolení a vše bylo v pořádku. Je pro nás záhadou, jak k tomu mohlo dojít,“ uvedl mluvčí Agrofertu.

Škoda byla vyčíslena na 70 tisíc eur (téměř 1,9 miliónu Kč). Zástupci Agrofertu potvrdili, že chod farmy požár neohrozil. Na farmě je osm hal s kuřaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám