Hlavní obsah

Islám je z jiného světa a v naší zemi ho nechceme, prohlásil Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Islám do Evropy nepatří, je to systém pravidel jiného světa a my je v naší zemi nechceme. Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý magazín Focus ostře odsoudil snahy o integraci muslimských migrantů v Evropě. Ještě v červnu přitom arabským bankéřům tvrdil, že Maďarsko je islámu otevřené.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Pokud Němci a Francouzi nemají problém s paralelními společnostmi, nemám právo to kritizovat. Ale tady v Maďarsku si rozhodujeme my sami, zda to chceme, nebo ne. A my to nechceme," zdůraznil maďarský ministerský předseda.

Islámská kultura a náboženství podle něj nesplynou s křesťanskou kulturou a náboženstvím, protože je evropská společnost vystavěna na svobodě myšlení a vyznání, rovnoprávnosti i rovném postavení mužů a žen.

„To jsou kulturní hodnoty, které musíme bránit,“ zdůraznil Orbán.

Na červnovém shromáždění zástupců arabských bank v Budapešti přitom hovořil poněkud odlišně. Tvrdil tehdy, že Maďarsko je země otevřená islámu. „Nestydíme se někdy od vás (muslimů) učit,“ řekl tehdy Orbán arabským bankéřům. [celá zpráva]

Náš život nepřísluší každému

Maďarsko podle premiéra vnímá většinu přistěhovalců jako migranty, kteří chtějí lepší život. „Jenže německý život nebo maďarský život nepřísluší každému, ale jen tomu, kdo na něj pracoval,“ prohlásil Orbán s tím, že Evropa nemůže přijmout všechny lidi v nouzi.

Maďarsko patří mezi hlavní tranzitní země, přes které uprchlíci míří do západní Evropy. Příliv uprchlíků do země se snaží zastavit výstavbou bariér na hranicích s jižními sousedy.

Od 15. září tak stojí na maďarsko-srbské hranici, dlouhé 175 kilometrů, plot. Většina uprchlíků se proto nyní pokouší dostat do západní Evropy z Chorvatska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám