Hlavní obsah

Kurdové chystají útok na hlavní město Islámského státu

Londýn

Kurdské milice YPG bojující v Sýrii proti ozbrojencům z Islámského státu v nejbližších týdnech zahájí ofenzívu na jeho de facto hlavní město Rakka na severu země. V rozhovoru pro londýnský list al-Hayat to v úterý prohlásil velitel Kurdů Sipan Hamo.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdové ohlásili dobytí města Tel Abjád v Sýrii.

Článek

Na přípravě pozemní ofenzívy podle něj YPG spolupracují s koalicí vedenou Spojenými státy, jež na pozice Islámského státu útočí ze vzduchu.

Stanovení přesného termínu zahájení útoku je podle něj jen otázka času.

Kurdské milice jsou součástí zastřešujícího arabsko-kurdského vojenského uskupení Vulkán Eufratu, které působí na severu Sýrie. Podle kurdské agentury Rudaw má ve zbrani na 40 000 boji zocelených mužů i žen. Součástí skupiny je i Svobodná syrská armáda.

Kurdové ovšem plánují kromě Rakky dobýt i zbylou kurdskou oblast na severu Sýrie u Afrinu nad Halabem u hranic s Tureckem, a spojit tak enklávy pod kurdskou kontrolou. S tím Turecko nesouhlasí, USA Ankaru ubezpečily, že se tak nestane.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kurdům přesto Američané v neděli shodili zásoby zbraní a munice. Šlo o 50 tun munice pro automatické pušky a granáty ve 112 kontejnerech. Proti shození zbraní protestovalo Rusko, podle kterého se může munice dostat do rukou radikálních skupin, i Turecko, které se bojí, že by ji mohli Kurdové z milic YPG předat spřízněné Kurdské straně pracujících (PKK).

YPG jsou milice syrské kurdské demokratické strany PYD, která je sesterskou partají turecké separatistické strany PKK. Tu považují Washington a Ankara za teroristickou.

Zpráva o plánovaném útoku na baštu Islámského státu přišla ve stejný den, kdy mluvčí radikálů z Islámského státu Muhammad Adnání potvrdil, že při srpnovém americkém náletu zahynul muž číslo dvě ve vedení hnutí Abú Mutaz Kuraší. [celá zpráva]

O víkendu na vysoké představitele IS cílil zase Irák. Oznámil, že při náletu na západě provincie Anbár mířil na kolonu, v níž měl jet do Karbaly sám Bagdádí, což se nepotvrdilo. Zahynulo však osm představitelů policie IS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám