Hlavní obsah

Němečtí Turci se bojí dalšího teroru, Kurdové už podle nich chystají odplatu za víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Po teroristickém útoku v turecké metropoli Ankaře hrozí vypuknutí násilných střetů mezi tureckými nacionalisty a příslušníky kurdské menšiny také v Německu. Varuje před tím předseda tamní Turecké obce Gökay Sofuoglu.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace Kurdů v Hamburku upozorňující na obložení syrského města Kobani. Ilustrační foto.

Článek

„Na základě toho, jaká je nyní nálada v Turecku, se obávám další eskalace (násilí) i tady," uvedl Sofuoglu v rozhovoru poskytnutém deníku Kölner Stadt-Anzeiger.

Na sociálních sítích prý zaznamenal už několik výzev k účasti na nepovolených demonstracích. Příznivci Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko, USA i Evropská unie považují za teroristickou organizaci, prý už vyzvali k pomstě na Turcích.

Téměř stovka obětí

Sobotní sebevražedné atentáty si podle oficiálních údajů vyžádaly 97 obětí, opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) hovoří až o 128 mrtvých. [celá zpráva]

O víkendu se v Německu konalo několik prokurdských demonstrací, mimo jiné v Berlíně, Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem a Stuttgartu. Jejich průběh byl ale podle policie pokojný.

Foto: Reuters

Policejní expert na místě atentátu v Ankaře

Dvojitý sebevražedný atentát v Ankaře spáchala podle tureckých vyšetřovatelů s největší pravděpodobností organizace Islámský stát (IS). Islamisté se k útokům ale nepřihlásili. Výbuchy se odehrály nedaleko hlavní železniční stanice v tureckém hlavním městě v době, kdy se tam sešlo značné množství lidí na pochod zorganizovaný několika levicovými skupinami.

Demonstranti chtěli požadovat konec násilí mezi ozbrojenci kurdské separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) a tureckou vládou, které se v létě po slibných mírových jednáních opět rozhořelo v důsledku podobného atentátu islamistů ve městě Suruç u hranice se Sýrií. Zahynulo tehdy 33 lidí, převážně Kurdů.

Nejednejme s Erdoganem, nabádá německý ministr

V Turecku se 1. listopadu konají předčasné parlamentní volby, které bombový útok zřejmě poznamená. Předseda německé opoziční strany Zelených Cem Özdemir už vyzval Evropskou unii, aby přerušila do voleb veškeré rozhovory s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Jakákoli smlouva by byla signálem, že Erdogan je pro nás normálním partnerem. To ale není možné v případě hlavy státu, která dává všanc životy svých občanů, policistů a vojáků," uvedl Özdemir. ”Chce (Erdogan), aby situace eskalovala a lidé (u voleb) vsadili na vládu silné ruky," dodal. EU vede v současnosti s Tureckem jednání o spolupráci při řešení uprchlické krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám