Hlavní obsah

Oficiální výsledky potvrdily páté Lukašenkovo vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Oficiální výsledky nedělních prezidentských voleb v Bělorusku potvrdily, že s vysokým náskokem vyhrál Alexandr Lukašenko. Ústřední volební komise v pondělí oznámila, že Lukašenko obdržel 83,49 procenta odevzdaných hlasů. Povolební odhady mu dávaly 80,3 až 82,9 procenta.

Článek

Na druhém místě s 4,42 procenta hlasů skončila občanská aktivistka a první běloruská kandidátka na prezidenta Taccjana Karatkevičová, uvedla podle agentury AFP na tiskové konferenci šéfka volební komise. Volební účast podle ní byla 86,75 procenta.

Asi stovka příznivců opozice se po uzavření volebních místností sešla v Minsku, aby dala najevo svou nespokojenost s výsledky. Demonstrace po nějaké době v poklidu skončila. „Lukašenko si sám nastavil tyto volby, určil si své protivníky a určil si rovněž počet procent, která dostane,” uvedl podle agentury AP jeden z demonstrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedenašedesátiletý Lukašenko byl zvolen popáté a stojí v čele bývalé sovětské republiky už 21 let. Režim, který bývalá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová před deseti lety označila za „poslední diktaturu Evropy”, Západ často kritizuje za porušování lidských práv. Přesto zvažuje, že by zmírnil sankce, jestliže nebude Lukašenko potlačovat opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám