Hlavní obsah

Virtuosovi Špačkovi zadrželi na Urale housle za milióny

Právo, Michael Švec

Do potíží s ruskými celníky se ve čtvrtek při odletu z uralského Jekatěrinburgu do Prahy dostal koncertní mistr České filharmonie (ČF) Josef Špaček. Devětadvacetiletý virtuos, který je považován za jeden z největších houslových talentů současnosti, podle ruské celní správy převážel nepřihlášený nástroj miliónové hodnoty. Housle byly zadrženy a poslány na expertizu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Špaček se svými houslemi

Článek

„V jeho zavazadle celní inspektor na letišti Kolcovo objevil pouzdro černé barvy, v němž byly housle se smyčcem, jež jsou zřejmě kulturní cenností,“ uvedl úřad na svých stránkách.

Incident Právu potvrdil mluvčí ČF Luděk Březina. „Z důvodu nedostatečné dokumentace byly zadrženy housle koncertního mistra Josefa Špačka, v nejbližších dnech ale bude celá situace vyřešena,“ prohlásil. Dodal, že hudebník zatím zůstává v Rusku.

Špaček, jehož jméno ale ruská zpráva neuvádí, celníkům sdělil, že je členem ČF a do Jekatěrinburgu přiletěl na pozvání Sverdlovské akademické filharmonie. Uvedl, že housle z 19. století patří jemu a jejich hodnota se pohybuje kolem 200 tisíc eur (5,42 miliónu korun).

„Housle i smyčec byly odeslány na expertizu. Celní orgán provádí předběžné šetření,“ napsal ruský úřad. Sám Špaček na svých stránkách uvádí, že hraje na housle, které byly v roce 1855 vyrobeny francouzským houslařem Jeanem-Baptistem Vuillaumem. Mluvčí Březina Právu potvrdil, že jde právě o tento nástroj.

Problémům se mohl vyhnout

Sverdlovská akademická filharmonie v těchto dnech v Jekatěrinburgu spolupořádá III. mezinárodní hudební festival Jevrazija.

V jeho rámci Špaček ve středu vystupoval jako sólista se symfonickým orchestrem RAI z Turína. Na programu byly skladby Ottorina Respighiho, Fausta Romitelliho a Bruna Maderny.

Ruští celníci na svých stránkách píší, že se hudebník nepříjemností mohl snadno vyvarovat: „Při příjezdu do Ruské federace stačilo, aby cizinec uvedl hudební nástroj v osobním celním prohlášení. Pak by mohl bez problémů odjet z Ruska do jakékoli světové země,“ stojí v prohlášení.

Na takový postup podle úřadu před vstupem do celní zóny letiště upozorňuje několik informačních tabulí.

Reklama

Výběr článků

Načítám