Hlavní obsah

Washington a Varšava dohodly rozmístění vojenské techniky USA v Polsku

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko a Spojené státy podepsaly dohodou o rozmístění americké vojenské techniky na polském území. Podle informací TVN24, která se odkazuje na vyjádření polského ministra obrany Tomasze Siemoniaka, budou mít Američané k dispozici vojenské objekty na pěti místech v zemi.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí vojáci v Polsku. Ilustrační snímek

Článek

„Ještě před tím, než tam bude v polovině roku 2016 přesunuta hlavní těžká americká vojenská technika, dostane Polsko k dispozici část peněz z celkové miliardy dolarů, kterou na tento účel v roce 2014 vyčlenil Barack Obama,“ prohlásil Siemoniak.

Americká armáda by měla postupně začít využívat leteckou základnu v Lasku, vojenské cvičiště v obci Drawsko Pomorskie a další tři vojenské objekty v obcích Skwierzyne, Ciechanove a Choszczne.

„Některé lokality už jsou na přijetí těžké vojenské techniky připraveny, jiné ještě potřebují další investice,“ vysvětlil polský ministr obrany.

Společně s Poláky

„Přítomnost těžké techniky na polském území má větší logistický význam, než přítomnost personálu, protože v případě potřeby je snazší přemístit lidi, než například těžkou obrněnou techniku,“ vysvětlil Siemoniak a dodal, že by měli vojáci Spojených států na základnách působit společně s polskými kolegy.

Rozmístění vojenské techniky Severoatlantické aliance je plánováno také v pobaltských zemích, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Jde o reakci NATO na ruskou anexi Krymu.

„Moskva hrozí, že každé přiblížení struktur Severoatlantické aliance k hranicím Ruska, vyvolá protiakce, jejichž cílem bude znovunastolené rovnováhy,“ připomněla TVN24 s odvoláním na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám