Hlavní obsah

Komunismus vás nepoučil, kárá Merkelová východní Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdě kritizovala východoevropské vlády, že se při reakci na migrační krizi nepoučily z vlastní historie. Uvedl to zpravodajský portál Politico.eu s odvoláním na vyjádření kancléřky na okraj jejího středečního jednání v Evropském parlamentu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Angela Merkelová

Článek

"Východoevropané, přičemž sama sebe počítám za Východoevropanku, mají zkušenost, že izolace nepomáhá. Poněkud mě rozesmutňuje, že právě ti, kteří se mohou pokládat za šťastné, že zažili konec studené války, si nyní myslí, že je možné stát úplně mimo globální vývoj," řekla kancléřka na neveřejném setkání s europoslanci Evropské lidové strany.

Merkelová tak prý odpovídala na otázku jednoho českého europoslance k přistěhovalecké krizi. "Principiální odmítání" přijmout přistěhovalce podle kancléřky znamená "nebezpečí pro Evropu".

Krátce poté v oficiálním projevu ke všem europoslancům v jejich štrasburském sídle se ale Merkelová při hodnocení migrační krize vyjadřovala mnohem umírněněji, poznamenal zpravodajský server Politico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám