Hlavní obsah

Ministři vnitra EU odložili rozhodnutí o trvalých kvótách

Lucemburk
Aktualizováno

Rozhodnutí o trvalých kvótách pro přerozdělování uprchlíků napříč Evropskou unií se odkládá. V průběhu čtvrtečního jednání ministrů vnitra členských států unie v Lucemburku to oznámil český ministr Milan Chovanec (ČSSD). Praha v souvislosti s přerozdělováním vznesla vůči Lucembursku sérii otázek a žádá jejich zodpovězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Chovanec ve čtvrtek uvedl, že se rozhodnutí o trvalém mechanismu přerozdělování uprchlíků odkládá, dokud nebude jasné, jak fungují dosavadní opatření.

Ministři vnitra zemí EU před dvěma týdny kvalifikovanou většinou hlasů schválili přerozdělení 120 000 běženců v Itálii a Řecku mezi unijní země. První skupina má odletět v pátek z Itálie do Švédska.

Předpokládalo se, že by nyní ministři vnitra mohli rozhodnout o trvalých kvótách, podle nichž by se další běženci rozdělovali už automaticky. Trvalé kvóty ve středu v Evropském parlamentu podpořili německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande.

Na čtvrteční schůzce se ministři zaměří „na témata, která teď potřebujeme řešit. A to je ochrana vnějších hranic, návratová politika a další oblasti,“ vysvětlil Chovanec a dodal: „Nebudeme se dál dělit.“

Češi čekají na odpovědi

Praha kromě toho vznesla vůči Lucembursku, které v současnosti Evropské unii předsedá, sérii otázek týkajících se tématu přijímání a rozdělování uprchlíků. Dostala odpovědi jen na část z nich, a ty ji neuspokojily. „Odpověď jsme dostali ve stylu 'oblečená, neoblečená',” podotkl Chovanec.

Otázky podle ČTK souvisí s analýzou, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra. Praha chtěla například vědět, proč nebylo využito institutu dočasné ochrany, jak technicky řešit přemístění uprchlíků do zemí, kam nechtějí, či zda se k povinné relokaci mohou vyjadřovat národní parlamenty.

Chovanec v souvislosti s ochranou vnějších hranic Unie oznámil připravenost podpořit agenturu Frontex, která volá po 775 pohraničnících na posílení ochrany jižních hranic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám