Hlavní obsah

V Německu nechceme žít, po válce se vrátíme domů, tvrdí drtivá většina Syřanů

Berlín

Drtivá většina Syřanů, kteří se v Německu ucházejí o azyl, v zemi zůstat nehodlá a chce se po válce vrátit do své vlasti. Ukázal to průzkum mezi běženci, o němž ve čtvrtek informovaly syrsko-německá organizace Adopt the Revolution a Berlínské centrum pro výzkum společnosti (WZB). V týž den zazněla z tábora koaličních socialistů kritika na adresu německé kancléřky Angely Merkelové, které podle nich chybí dlouhodobý plán řešení uprchlické krize.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci v Německu

Článek

Dotazovaní Syřané v průzkumu vypověděli, že svou zemi opustili buď ze strachu před vojáky prezidenta Bašára Asada (tři pětiny respondentů), anebo z obav před extremisty z Islámského státu (dvě pětiny dotázaných).

Pouze osm procent z nich neočekává, že se do Sýrie vrátí, zbytek s návratem počítá, ovšem až po skončení krvavého konfliktu, do něhož se v posledních dnech zapojilo i Rusko. Podle velké části z nich je podmínkou odstoupení Asada a tři pětiny dotázaných si myslí, že by pomohlo i vytvoření bezpečné bezletové zóny nad severní Sýrií, které požaduje Turecko.

Syřané jsou nejpočetnější skupinou mezi uprchlíky, kteří letos do Německa přišli. Z dosavadního počtu 577 000 tvoří zhruba třetinu. To znamená, že v Německu by jich chtělo trvale zůstat zhruba jen 14 000.

Merkelová sklízí kritiku

K masivnímu příchodu migrantů v posledních týdnech přispělo i zveřejnění vnitřní směrnice Spolkového úřadu pro migraci (BAMF), která umožnila, aby německé úřady přímo rozhodovaly o udělení azylu Syřanům, i když tito lidé nevstoupili na území Evropské unie v Německu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Fronta imigrantů před úřadem sociální péče v Berlíně

Německo očekává, že na jeho území do konce roku dorazí 800 000 migrantů, novější odhady však hovoří až o 1,5 miliónu lidí.

Kancléřka Merkelová dala naposledy ve středu najevo, že nehodlá na dosavadní politice nic měnit. Hned na druhý den se však stala terčem kritiky z tábora koaliční sociální demokracie (SPD).

"Angela Merkelová se nesnaží předložit na stůl propracovanou společenskou koncepci, ale rozhoduje se krátkodobě," obula se do šéfky vlády generální tajemnice SPD Yasmin Fahimiová v rozhovoru pro agenturu DPA. Podle ní takový přístup na uspokojivé řešení současné situace nestačí.

Fahimiová varovala, že by se dosud převážně vstřícný postoj Němců k uprchlíkům mohl změnit, pokud se situace začne negativně projevovat na každodenním životě lidí. "Nesmí vzniknout dojem, že se životní podmínky zhoršují. Že se pro uprchlíky využívají bazény a tělocvičny, ale přitom není možné rekonstruovat školy. Nebo že je pro naše děti málo učitelů, protože obce potřebují peníze na ubytování běženců a integrační kurzy pro ně," řekla představitelka SPD.

Socialisté nicméně odmítají stanovení pevné hranice pro přijímání uprchlíků.

Stěžují si i spolustraníci

34 předsedů regionálních sdružení CDU, starostů a zemských poslanců z osmi spolkových zemí ve středu poslalo otevřený dopis vyjadřující nesouhlas s jejím konáním v uprchlické krizi. Kancléřka podle nich jedná v rozporu s programem strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám