Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců za objevy modifikace DNA

– Stockholm • Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Švéd Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich a Turek Aziz Sancar za výzkum úprav DNA. Informovala o tom Královská švédská akademie věd.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Letošní vítězové Nobelovy ceny za chemii

Článek

Práce všech tří mužů „poskytuje základní znalosti o tom, jak fungují živé buňky”. Jejich výzkum je využíván mimo jiné při vývoji nových způsobů léčby rakoviny, dodala akademie.

"DNA je denně bombardována ultrafialovým zářením, kyslíkovými radiály a pořád se poškozuje. Aby se genetická informace udržela v dobrém stavu, musím tam probíhat proces opravy DNA, což je enzymatický proces, který poznává, kdy došlo k poškození," uvedl v rozhovoru s ČTK Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Zasloužili se o pochopení

Podobným výzkumem se podle něj zabývá množství lidí, nicméně tři ocenění "se zasloužili významně o pochopení, jak problém opravy DNA funguje na molekulární úrovni".

"Pakliže se DNA nepodaří opravit, může to vést k pokročilejším mutacím, které vedou typicky k rakovině střeva," dodal Hostomský s tím, že člověk se může takovému poškozování vyvarovat například vyhýbáním se závadným potravinám. K těm řadí zejména uzeniny a látky používané ke konzervaci masa.

V loňském roce Nobelovu cenu za chemii obdrželi Američané Eric Betzig a William Moerner a Němec Steran Hell za vývoj mikroskopu s velmi vysokým rozlišením.

Mezi lety 1901 a 2014 bylo dosud uděleno celkem 106 Nobelových cen za chemii, v několika letech v období zejména první a druhé světové války nebylo uděleno žádné ocenění. V 63 případech cenu získal jen jeden laureát. Mezi oceněnými byly čtyři ženy.

Nobelův týden

Týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí udělením ceny za lékařství, po úterním vyhlášení vítěze v oboru fyzika a středečním předání ceny za chemii přijde ve čtvrtek na řadu vyhlášení nositele letošní Nobelovy ceny za literaturu. V pátek si ocenění odnese laureát za přínos k míru a příští pondělí se svět dozví jméno vítěze Nobelovy ceny za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi miliónů švédských korun (více než 23 miliónů Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám