Hlavní obsah

EU spustila operaci proti pašerákům lidí přes Středozemní moře

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie ve středu spustila druhou fázi námořní operace proti převáděčům uprchlíků v mezinárodních vodách Středozemního moře v oblasti mezi Itálií a Libyí.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky.

Článek

Válečné lodě se v rámci operace Sophia už nebudou omezovat jen na monitorování přesunu uprchlíků po moři a na záchranu těch, kterým hrozí utonutí. Nově budou kontrolovat, prohledávat a zadržovat plavidla u Libye. Hlavním cílem bude dopadnout pašeráky lidí. Operace se jmenuje Sophia podle somálské holčičky, která přišla na svět letos v létě u břehů Libye na palubě německé záchranářské lodi.

Zostření operace bylo plánováno už při jejím spuštění. Podmínky rozšíření operace jsou ale přísné. Lodě lze takto kontrolovat jen v mezinárodních vodách, tedy nejméně 20 km od pobřeží Libye.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron zachytil migranty na vratkém nafukovacím člunu na cestě na LesbosVideo: Reuters

Operace se účastní pět válečných lodí s helikoptérami a drony. Podle BBC není jasné, jaký bude mít operace efekt, zda povede ke snížení pokusů překročit moře.

EU počítá i s třetí důraznější fází, kdy by lodě operovaly přímo v libyjských vodách,  to by ale umožňoval jen souhlas Libye nebo rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN.

Letos Středozemní moře na cestě za lepším životem v Evropě překonalo už více než 515 000 migrantů, uvedl před více než týdnem úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR). Více než 383 000 jich dorazilo do Řecka a dalších 129 000 do Itálie. Právě ti často putují z Libye.

Přinejmenším 2980 utečenců při riskantní plavbě přišlo o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám