Hlavní obsah

Snowden je ochoten jít v USA do vězení. Zveřejnil, jak se „šmoulí” chytré telefony

– Moskva

Bývalý konzultant amerických špionážních služeb Edward Snowden, který zveřejnil před dvěma lety kompromitující údaje o rozsáhlých aktivitách amerických rozvědek, je ochoten jít do amerického vězení. Chce ale formální dohodu, na jejímž základě by přiznal vinu a dostal nižší trest. Nyní mu hrozí postih až 30 let vězení. Varoval ale také před nebezpečím, že tajné služby mohou ovládnout chytré telefony.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Edward Snowden na videu z Moskvy

Článek

„Vládě jsem mnohokrát nabízel, že dobrovolně půjdu do vězení,“ řekl Snowden. ”Co ale nechci, je sloužit jako odstrašující příklad pro lidi, kteří se v obtížných situacích pokoušejí dělat dobré věci.“

Snowden však nikdy nedostal formální návrh na dohodu. Zatím mu jen slíbili, že ho nebudou mučit, což je "dobrý začátek". "O moc dál jsme se ale nedostali," dodal.

Dohodu se Snowdenem na zmírnění jeho trestu výměnou za přiznání počátkem roku připustil americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Loretta Lynchová, která Holldera nahradila, ale řekla, že USA nezměnily v Snowdenově případu postoj, uvedl web The Atlantic.

BBC bývalý šéf NSA Michael Hayden řekl tvrdě: „Jestliže se mne ptáte na názor, zemře v Moskvě. Nevrátí se domů.“

Snowden v roce 2013 zveřejnil, jak rozsáhlé je americké sledování elektronické komunikace, které se nezastavilo ani před spojeneckými státníky. Snowdenovo svědectví vedlo k přehodnocení aktivit americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Snowden se krátce po svém činu uchýlil do Ruska, kde dostal povolení k pobytu na osobní přímluvu prezidenta Vladimira Putina.

Šmoulí programy umožňují ovládnout telefony

Uživatelé chytrých telefonů mohou udělat jen velmi málo, aby zabránili bezpečnostním službám získat „úplnou kontrolu nad jejich zařízeními“, řekl Snowden. Uvedl, že britská tajná služba GCHQ měla možnost napíchnout telefony, aniž by o tom majitelé věděli. Dodal, že si nemyslí, že by GCHQ nebo americká NSA měly zájem o hromadné sledování soukromé komunikace obyvatel, ale že obě služby investovaly hodně do technologie, která jim umožňuje napíchnout chytré telefony. „Chtějí vlastnit váš mobil místo vás,“ řekl s nadsázkou.

Zmiňoval i několik způsobů, které jsou nazývány v britské tajné službě po šmoulech. „Snící šmoula umožňuje zapnout a vypnout telefon, aniž byste o tom věděl. Zvědavý šmoula zase zapíná mikrofon. Například když máte mobil v kapse, může být mikrofon zapnut a lze poslouchat, co se děje kolem vás, i když je váš mobil vypnut. Šmoula stopař zase dokáže sledovat polohu telefonu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám