Hlavní obsah

Fico v otázce migrantů socialistům neustoupil

Právo, ivi

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) v pondělí ve Štrasburku před poslanci Evropského parlamentu ze skupiny socialistů a demokratů potvrdil svůj odmítavý postoj k přerozdělování migrantů na základě povinných kvót. Potvrdil, že kvůli kvótám chce jeho vláda podat žalobu k soudu Evropské unie v Lucemburku, protože v této otázce nevidí žádný posun.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

„Je to právo členských zemí a bylo by zvláštní kritizovat někoho za to, že využije tento právní nástroj,“ řekl Fico.

Slovensko v případě řešení migrační krize nabízí finanční spoluúčast při vytváření bezpečných zón v Sýrii a při operaci Frontex na ochranu schengenské hranice.

Předseda parlamentní skupiny socialistů a demokratů Gianni Pittela koncem září uvedl, že v krajním případě může být straně Směr-sociální demokracie za postoj k migrační krizi pozastaveno členství ve Straně evropských socialistů.

„Jde nám především o rozlišování ekonomických migrantů od těch, kterým je potřeba pomáhat,“ dodal.

Strana Směr-sociální demokracie už měla pozastavené členství v roce 2006, kdy vytvořila vládní koalici s Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenskou národní stranou Jána Sloty. Členství ji bylo obnoveno až po dvou letech.

Reklama

Související články

Slovensko nebude kvóty respektovat

Slovensko podle premiéra Roberta Fica nebude respektovat rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělení migrantů a země je v této otázce připravena...

Výběr článků

Načítám