Hlavní obsah

Za tři týdny prošlo Chorvatskem přes 110 tisíc migrantů

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Od vypuknutí migrační krize před třemi týdny prošlo územím Chorvatska přes 110 tisíc uprchlíků, kteří pokračovali dál do Maďarska, Rakouska a Německa. Informovalo o tom chorvatské ministerstvo vnitra.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Běženci na srbsko-chorvatské hranici

Článek

V průběhu uplynulého víkendu přišlo ze Srbska do Chorvatska přes hraniční přechody Tovarnik a Bapska 4449 běženců. Byli převezeni vlaky k hranicím Maďarska. V táboře Opatovac bylo v neděli večer už pouze 711 uprchlíků.

Příliv migrantů však bude pokračovat, protože běženci se obávají uzavření maďarsko-chorvatské hranice.

O víkendu 17 tisíc běženců

Maďarsko zaznamenalo od pátku do neděle téměř 17 tisíc migrantů. V pátek jich bylo 4897, v sobotu 6056 a v neděli 5925. Vlaky byli převezeni do obce Hegyeshalom, odkud pokračovali pěšky tři kilometry na hranice Rakouska. U obce Nickelsdorf pak nastoupili do autobusů nebo do taxíků a pokračovali dál do rakouského vnitrozemí.

Server nol.hu v pondělí v této souvislosti tvrdí, že maďarské orgány už nějakou dobu migranty neregistrují, jak to vyžaduje schengenská smlouva. Odvolává se přitom na tvrzení maďarské policie, že od začátku roku přišlo do Maďarska přes 300 tisíc běženců, ale přistěhovalecký úřad eviduje pouze 176 tisíc lidí. „Z toho vyplývá, že 130 tisíc lidí prošlo územím Maďarska a nic o nich nevíme,“ upozornil server nol.hu.

Náčelník generálního štábu maďarské armády Tibor Benkő potvrdil, že na hranicích se Srbskem a Chorvatskem je momentálně ve službě 4700 vojáků. „Naši vojáci pomáhají policii při ochraně hranic a staví bariéru na hranicích s Chorvatskem,“ uvedl Benkő.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám