Hlavní obsah

Vysoce postavený polský kněz se veřejně přiznal k homosexualitě, Vatikán jej propustil

Aktualizováno

Vysoce postavený vatikánský teolog a polský katolický kněz Krzysztof Charamsa se v sobotu veřejně přihlásil k homosexualitě. Učinil tak den před zahájením sněmu biskupů (synoda) o manželství a rodině. Takové načasování označil pak vatikánský mluvčí Federico Lombardi za nezodpovědné. Vatikán následně Charamsu z jeho funkce propustil.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Krzysztof Charamsa se svým partnerem

Článek

„Chci, aby má církev a mé okolí vědělo, kdo jsem. Jsem homosexuální kněz, který je šťastný a hrdý na svou identitu,” uvedl 43letý Charamsa ve velkém rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera. Řekl také, že má partnera a že je připraven nést za své činy odpovědnost.

„Přišel ale čas, aby církev otevřela oči před homosexuálními věřícími a pochopila, že jí navrhované řešení, totiž naprostá sexuální zdrženlivost, je nelidské,”dodal Charamsa, který působí jako druhý sekretář Mezinárodní teologické komise při Kongregaci pro nauku víry.

Charamsovo veřejné prohlášení Lombardi kritizoval jako nezodpovědný krok, který sněm biskupů vystaví mediálnímu tlaku. Dodal, že kněz se nyní bude muset zříci své funkce v teologické komisi. Lombardi ale zároveň řekl, že je žádoucí vyjádřit respekt každé osobní situaci.

Podle Vatikánu za Charamsovým propuštěním není jeho veřejné přihlášení k homosexualitě, které si „zaslouží respekt”. Nicméně fakt, že Charamsa poskytl takový rozhovor a navíc se svým partnerem plánoval demonstraci je „vážný a nezodpovědný” vzhledem k jeho načasování.

Katolická církev učí, že homosexualita jako taková hříchem není, homosexuální chování ale ano.

Reklama

Výběr článků

Načítám