Hlavní obsah

OSN prudce zvýšila odhad počtu migrantů mířících do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) očekává, že letos i příští rok do Evropy připluje přes Středozemní moře vždy kolem 700 000 uprchlíků, uvedla podle agentury Reuters. Předchozí odhady hovořily dohromady o 850 000 uprchlících za oba roky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Proud migrantů mířící z maďarského Hegyeshalomu do rakouského Niskelsdorfu

Článek

UNHCR předpokládá, že letos a příští rok do Evropy připluje dohromady 1,4 miliónu uprchlíků. „Plány UNHCR počítají s až 700 000 lidmi hledajícími bezpečí a mezinárodní ochranu v Evropě v roce 2015,” uvádí se v dokumentu, do něhož dnes agentura Reuters mohla nahlédnout.

„Je možné, že v roce 2016 by mohly být počty příchodů ještě větší, ale v tuto chvíli je plánování založeno na podobných číslech jako pro rok 2015,” předpokládá UNHCR.

V úterý úřad informoval, že letos Středozemní moře na cestě za lepším životem v Evropě překonalo už více než 515 000 migrantů. Více než 383 000 jich dorazilo do Řecka a dalších 129 000 do Itálie.

Zhruba 54 procent z nich jsou Syřané, asi 13 procent Afghánci. Přinejmenším 2980 utečenců při riskantní plavbě přišlo o život.

Rekordní počty migrantů v Německu

V Německu se v září zaregistrovalo 170 000 běženců, podle ministerstva vnitra je to zatím největší počet za jediný měsíc. Podle zdrojů deníku Die Welt je však skutečný počet lidí, kteří do země v září přišli, mnohem vyšší. Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann už ve středu odhadl počet běženců, kteří v září do Německa dorazili, na 270 000.

Od začátku roku už se v Německu zaregistrovalo 577 000 uprchlíků, kteří zároveň požádali v zemi o azyl. Vláda předpokládá, že za celý rok dorazí do země 800 000 žadatelů o azyl, někteří politici mluví o miliónu lidí.

Skutečný počet uprchlíků, kteří do Německa přišli, ale je podle politiků vyšší. "Panuje tu nejistota. Nikoli zanedbatelná část běženců se nenechala zaregistrovat. Jiní se sice zaregistrovali, ale potom odjeli jinam," upozornil ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Reklama

Výběr článků

Načítám