Hlavní obsah

Němci následují maďarský vzor, azylanty začnou vyřizovat přímo na hranicích

– Berlín • Aktualizováno

Německo kvůli náporu běženců plánuje zřídit tranzitní zóny pro žadatele o azyl přímo na hranicích, aby rozhodování o udělení či neudělení azylu urychlilo. Ve středu to oznámil německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Azylanty přímo na hranici už vyřizuje Maďarsko.

Článek

„Ten tlak je veliký. V posledních dnech jsme měli 10 000 nových migrantů denně,“ řekl de Maizière rozhlasové stanici RBB-Inforadio.

Němci by kvůli obrovskému náporu běženců chtěli odmítnuté uchazeče obracet zpět hned na hranicích, k čemuž mají tranzitní zóny posloužit. Berlín kvůli největší migrační vlně od konce druhé světové války už obnovil hraniční kontroly, podobně jako Rakousko a další země včetně Maďarska, které k hranicím se Srbskem i Chorvatskem umístilo kontejnery, v nichž ve zrychleném řízení vyřizuje azylanty.

Drtivá většina migrantů směřuje do Německa, které před časem pozastavilo platnost evropského azylového systému a oznámilo, že bude vyřizovat žádost každého Syřana, který usiluje o azyl na jeho území.

Vláda kancléřky Angely Merkelové chtěla jít v Evropě příkladem a nabídnout bezpečí a pomoc válečným uprchlíkům. Upozornila však, že ekonomické migranty a lidi z tzv. bezpečných zemí v čele s balkánskými bude vracet zpět.

Podle informací německého Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) v současnosti čeká na vyřízení žádosti o azyl zhruba 275 000 běženců. Azylové řízení trvá zpravidla pět měsíců, mnoho uprchlíků ale v Německu žije až tři měsíce, než vůbec žádost o azyl podají. Vyřízení žádosti navíc komplikuje to, že až třetina všech běženců nemá žádný pas.

Do Německa už letos dorazilo přes půl miliónu běženců, Němci do konce roku očekávají příchod zhruba 800 000 lidí. To je zhruba procento jeho populace.

Reklama

Související články

Bavorsko kolabuje pod náporem běženců

Bavorsko je na hranici svých možností postarat se o běžence, prohlásil po úterním zasedání vlády premiér této spolkové země Horst Seehofer. Do spolkové země...

Výběr článků

Načítám