Hlavní obsah

Porošenkovi je padesát. Mnoho důvodů k oslavám ale nemá

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiny ukrajinský prezident slaví prací. Je totiž v New Yorku na Valném shromáždění OSN, což je příležitost k intenzívním schůzkám s řadou státníků. Situace jeho země, která stále čelí riziku nové eskalace bojů, ovšem důvod k oslavám nedává.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Článek

To ukrajinským novinářům potvrdila i zpěvačka a politička Oksana Bilozirová, kmotra Porošenkových dvou dcer. „Myslím, že nebude zvát hosty, znám Petra Oleksijovyče.  Tím spíš, že dnešní situace k oslavám nemotivuje. Myslím, že to proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ prozradila.

Porošenko měl tu smůlu, že nastoupil do čela Ukrajiny v nejkritičtějším momentě, jaký zemi od vyhlášení její samostatnosti potkal. Krym obsadili ruští vojáci, a i když prezident ujišťuje, že se poloostrov jednou vrátí pod správu Kyjeva, vyhlídky na to jsou podstatně menší než mizivé. Plnou silou v té době zuřil konflikt na Donbasu a ukrajinskou armádu držely nad vodou jen dobrovolnické jednotky.

To nejhorší ale mělo teprve přijít: sestřelení malajsijského letounu nad ukrajinskou půdou, masakr u Ilovajsku, kde přišly o život stovky vojáků, nebo ztráta klíčového Debalceve letos v zimě krátce po podpisu minských dohod.

Celkově si boje vyžádaly přes osm tisíc životů a zasáhly tvrdě i ty regiony, kde se nestřílí – na východě umírají muži z celé Ukrajiny, statisíce lidí hledají domovy v klidnějších částech své vlasti a válka stále sráží do kolen skomírající ekonomiku.

Válka zasáhla i prezidentův byznys

Teď Donbas zažívá relativně klidnější týdny, jež dávají naději, že zbraně budou nakonec přece jen nahrazeny politickým procesem. Porošenko od svého nástupu loni v červnu vystupuje jako tvrdý vyjednavač, který je ale ochoten přistoupit i na kompromis. Dosud však jeho snahy, počínaje příměřím, které vyhlásil krátce po inauguraci, vyznívaly spíše naprázdno.

Krize na Donbasu zasáhla ale oligarchu Porošenka, jednoho z nejbohatších Ukrajinců, i jako podnikatele. Jeho byznys – který navzdory svému jasnému slibu dosud neprodal – poškodil jak hluboký propad ukrajinské ekonomiky, tak i embargo ze strany Ruska, kam do té doby vyvážel své cukrovinky.

Největší výzvou pro Porošenka teď bude najít způsob, jak křehké příměří přetvořit v trvalejší smír se vzbouřeneckými regiony. Prezident sice i přes odpor radikálů prosadil zákon o decentralizaci, tím ale politický proces opět uvízl. Klíčovou překážkou je teď plán povstalců uskutečnit na podzim vlastní „volby“, což podle Kyjeva odporuje dohodám z Minsku.

Jiskřička naděje tu je – Rusko, které válku živilo dodávkami zbraní i ozbrojenců, se teď podle komentátorů soustředí na Sýrii a konflikt na Donbasu nechává vychladnout, či spíše zamrazit.  To je příležitost, které by se čerstvý padesátník Porošenko mohl chopit.

Reklama

Výběr článků

Načítám