Hlavní obsah

Rakousko nás zradilo, ale my mu odpustíme, řekl ve Vídni Orbán

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Vídeň
Aktualizováno

Rakousko v těžkých časech zapomíná na přátelství s Maďarskem, řekl po pátečním jednání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem maďarský premiér Viktor Orbán. Jednání podle agentury APA žádné sblížení názorů k problematice uprchlické krize nepřinesl. Rakousko odmítlo koridor pro uprchlíky.

Foto: MTI

Viktor Orbán a Werner Faymann

Článek

"Maďarsko se cítí zrazeno," citovala Orbána stanice Euronews. Maďarský premiér podle agentury MTI dodal, že Budapešť se snaží zapomenout na lži o tom, že neplní své závazky. Řekl, že Maďarsko chce odpustit Rakousku i nařčení z toho, že Maďaři se chovají jako nacisté.

Faymann na své tiskové konferenci hovořil o maďarských opatřeních k ochraně vnějších hranic EU jako o zákonných. Zároveň ale zdůraznil, že právo na azyl jako jedno z lidských práv je k tomu rovnocenné. Na středečním mimořádném summitu EU v Bruselu došlo mezi Orbánem a Faymannem ke slovní přestřelce. Rakouský kancléř vyzval Orbána, aby dodržoval zákony a nařízení nejen ve vztahu k schengenskému prostoru či unijní azylové politice, ale i lidská práva a právo na azyl.

Koridor nebude

Orbán uvedl, že rakouský kancléř Werner Faymann odmítl možnost vytvoření koridoru pro migranty, který by jim umožnil volný průchod z Chorvatska přes Maďarsko dál do Rakouska a Německa.

„Vytvoření koridoru navrhlo Chorvatsko,“ upřesnil Orbán a upozornil, že chorvatský návrh je v rozporu s evropskými právními normami.

„Na návštěvě Bavorska jsem řekl, že pokud to Rakousko a Německo podporuje, tak to zvážíme. Rakouský kancléř mi jasně řekl, že pro něj je to nepřijatelné,“ prohlásil Orbán.

„Proto jsem ho požádal, aby podpořil snahu Maďarska na ochranu hranic. Na to jsem jednoznačnou odpověď nedostal,“ dodal.

Konec Schengenu?

Předseda maďarské vlády znovu zdůraznil, že ochrana jižní hranice Maďarska je ochranou také rakouské, bavorské a evropské hranice. „Pokud toto nedokážeme, Schengen padl,“ konstatoval Orbán.

Maďarský premiér připustil, že ze stavby plotu, kterým jeho země brání v nekontrolovaném přílivu běženců na své území, nemá příliš dobrý pocit. Zdůraznil také, že na maďarsko-slovinské hranici nebude stejná bariéra, jakou Maďarsko vybudovalo na hranici se Srbskem a buduje na pomezí s Chorvatskem.

Foto: MTI.hu

Mobilní bariéra na maďarsko-slovinské hranici

„Slovinsko je člen Schengenu a tam určitě nebude fixní plot,“ dodal.

Maďarsko-chorvatské hranice budou podle Orbána uzavřeny stejně jako hranice se Srbskem, ale až po konzultacích s dalšími zeměmi a generálním tajemníkem Organizace spojených národů.

Reklama

Výběr článků

Načítám