Hlavní obsah

EU má mít konečné kvóty pro běžence a sama je přivézt, navrhl německý ministr

Berlín

Evropská unie nemůže přijmout všechny uprchlíky, řekl v televizi ZDF německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Podle něj by se měly stanovit velkorysé, ale pevné roční kvóty na počet přistěhovalců, po jejichž vyčerpání by už EU žádné uprchlíky nepřijímala. Maiziére navrhuje, aby migranty přes moře dopravila přímo EU.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

Podle Maiziéra není možné, aby do EU přišli všichni, kdo si to přejí. „Musíme pracovat na tom, abychom měli faktickou horní hranici pro počet přistěhovalců. Jinak se s tím nezvládneme vypořádat,“ řekl ministr.

Odmítl přitom kritiku opozice, že se snaží EU uzavřít: „O nějakém odříznutí od světa rozhodně nemůžeme mluvit, když jen do Německa dorazí 800 000 běženců.“

Ministr také zopakoval svůj návrh, aby EU stanovila „velkorysé kvóty“ pro přijímání uprchlíků.

„Přitom bychom měli sami vyzvedávat žadatele o azyl na místě, abychom vyřadili ze hry pašeráky lidí. Ale když se kvóty naplní, měli bychom uprchlíkům říct: Teď už není způsob, jak se do Evropy dostat, možná to bude možné příští rok,“ řekl Maiziére.

„Situace se vymkla kontrole“

Ministr opět nepřímo kritizoval kancléřku Angelu Merkelovou za to, že podpořila automatické udělování azylu syrským běžencům, a tím je motivovala k cestě z Maďarska do Německa: „Kvůli rozhodnutí, že Německo bude přijímat lidi z Maďarska, se situace vymkla kontrole. Přišlo tak velké množství běženců, že už nebylo možné zachovat řád v péči o ně.“

Merkelovou už kvůli rozhodnutí otevřít běžencům cestu z Maďarska do Německa několikrát kritizovala bavorská Křesťanskosociální unie (CSU).

Maiziére je zatím nejvýše postaveným členem kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU), který opakovaně vystoupil s podobnou kritikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám