Hlavní obsah

Organizaci Člověk v tísni separatisté vykázali z Luhansku

Luhansk
Aktualizováno

Česká organizace Člověk v tísni hrubě porušila podmínky akreditace v povstaleckém Luhansku a povolení jí bylo odňato, oznámila v noci na pátek ruská agentura TASS s odvoláním na vicepremiéra samozvané vlády v Luhansku Vasilije Nikitina. Z jedenácti humanitárních organizací působících v Luhansku jich bylo vykázáno deset včetně Lékařů bez hranic.

Foto: Člověk v tísni

Člověk v tísni údajně porušil pravidla, separatisté humanitární pracovníky z Luhansku vykázali.

Článek

O důvodech odnětí akreditace se Nikitin podrobněji nezmínil. Řekl jen, že povolení nebylo vydáno „z těch či oněch příčin, z odůvodněných příčin“. Jedinou nevládní organizací, která akreditaci obdržela, je Mezinárodní výbor Červeného kříže. Jeho pracovníci dokázali operativně napravit odhalené problémy.

Nikitin upozornil, že akreditaci nedostaly organizace, které v luhanské „lidové republice“ pracovaly poměrně dlouho. „S velkou lítostí mohu jmenovat organizaci Člověk v tísni, která rovněž hrubě porušila naše podmínky,“ řekl představitel separatistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejsme si vědomi toho, že bychom porušili nějaká pravidla. Pokud je porušilo zároveň deset z jedenácti organizací na místě a humanitární koordinace OSN k tomu říká, že je to hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva, tak problém je spíš na druhé straně,“ prohlásil ředitel společnosti Šimon Pánek.

Potraviny pro 7000 lidí každý měsíc

Organizace Člověk v tísni se na svém webu o své činnosti v Luhanské oblasti nezmiňuje, píše pouze o operacích v sousední Doněcké oblasti: „Člověk v tísni pomáhá na východě Ukrajiny od loňského srpna a v současné době má koordinační kancelář v Kyjevě a pomoc organizuje ze základny ve Slavjansku.“ Od začátku listopadu Člověk v tísni soustavně pracuje i v Doněcku a v oblastech kontrolovaných separatisty. Ve městě otevřel kancelář a nejohroženějším lidem poskytuje potraviny, léky, hygienické potřeby i pleny. Měsíčně zásobuje potravinami přes 7000 lidí.

Agentura TASS v souvislosti vypovězením humanitárních organizací napsala, že tajná policie povstalců nedávno na území „republiky“ odhalila sklady mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), kde prý byly v rozporu se zákonem uloženy psychotropní látky. Vedení MSF v pátek podle agentury AP oznámilo, že svou činnost v Luhansku muselo ukončit ve čtvrtek.

Na pozastavení práce humanitárních organizací ve čtvrtek v New Yorku upozornil i šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Luhanští povstalci podle něj vyzvali humanitární organizace, aby v pátek a v sobotu oblast opustili.

Nerozdělená pomoc

V důsledku tohoto opatření zůstává v regionu 16 000 tun nerozdělené pomoci včetně potravin, stanů a předmětů denní potřeby, řekl O’Brien. Prohlásil, že činnost nevládních humanitárních organizací musí být bezodkladně povolena.

Ohroženy jsou i humanitární operace v sousední Doněcké oblasti, jejíž část separatisté rovněž ovládají. Podle O'Briena oznámili, že činnost OSN v Doněcké oblasti je pozastavena. Zákaz humanitárních operací označil za „příkré porušení mezinárodního humanitárního práva“.

Doněcká a Luhanská oblast je vážně poničena válkou, mnoho rodin žije v provizorních přístřeších a v obavách z blížící se zimy. V bojích, které propukly loni v dubnu, zahynulo kolem 8000 lidí, statisíce obyvatel Donbasu uprchly před ostřelováním do Ruska nebo do ukrajinského vnitrozemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám