Hlavní obsah

Přeživší z Osvětimi vyzývají Evropu, aby udělala víc pro běžence

– Berlín

Bývalí vězni z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi vyzvali evropské lídry, aby udělali více pro uprchlíky mířící do Evropy. Jejich osud jim prý připomíná utrpení, které sami prožili.

Foto: Reuters

Židovské děti, které přežily tábor smrti v Osvětimi-Březince, ukazují v lednu 1945 fotografům vytetovaná čísla.

Článek

"My, přeživší z Osvětimi z Polska, Maďarska, Německa, z České republiky a Francie jsme v hloubi zoufalství a na pokraji smrti v Osvětimi čekali na Evropu a doufali v Evropu," uvádí se v otevřeném dopise, který podle internetového vydání britského listu The Guardian zástupci Mezinárodního osvětimského výboru zaslali před středečním mimořádným summitem osmadvacítky evropským státníkům.

"Evropa dnes znovu čelí zásadní výzvě. Lidé od nás očekávají ochranu, pomoc a budoucnost pro sebe i své rodiny. Riskují své životy, aby se dostali do Evropy. To vše nám připomíná naši beznaděj," uvádějí někdejší vězni z nacistické továrny na smrt, kde zahynulo asi 1,1 miliónu lidí, z toho většina Židů.

Strach a nenávist

Členové Mezinárodního osvětimského výboru, který sídlí v Berlíně, také uvádějí, že v současné Evropě vidí kromě lidí ochotných pomáhat i takové, kteří "jsou zachváceni strachem, a takové, které sžírá nenávist".

Ministři vnitra zemí EU se v úterý dohodli na kvótách pro rozdělení desetitisíců migrantů v jednotlivých členských státech. Proti jejich zavedení hlasovalo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Na dnešním summitu politici jednají hlavně o navýšení peněz pro operace mezinárodních organizací a programů OSN a o posílení ochrany vnější hranice schengenského prostoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám