Hlavní obsah

Merkelová naštvala i Bavorsko. Vyvolala jste krizi a nemáte ji pod kontrolou, kritizuje premiér

Berlín
Aktualizováno

Ostrou kritiku kvůli změně azylové politiky si vysloužila německá kancléřka Angela Merkelová z úst bavorského premiéra Horsta Seehofera. Merkelová podle něj zavinila uprchlickou krizi a situace se její vládě vymkla z rukou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti na hranicích Srbska a Maďarska

Článek

„Vládě se situace s uprchlíky zcela vymkla z rukou,“ řekl Seehofer v úterý na sjezdu vládní strany CDU v Horních Francích v Kloster Banzu.

Krizi podle něj vyvolala Merkelová, která v podstatě vyzvala běžence, aby se vrhli do Německa. „Pravidla, která byla nastavena, byla samotným Německem potlačena,” poznamenal Seehofer. Narážel na to, že Berlín před časem pozastavil platnost Dublinských úmluv a oznámil, že se ujme žádosti o azyl každého uprchlíka ze Sýrie bez ohledu na to, že by takovou žádost měla vyřizovat jiná země. [celá zpráva]

Foto: Michaela Rehle, Reuters

První máz piva ochutnal bavorský premiér Horst Seehofer.

Země ale příjem migrantů nezvládá a naprosto nefungují pravidla pro jejich přerozdělování, upozornil. Dodal, že situace kolem uprchlíků není v Německu dramatičtější jen díky nasazení obcí, charitativních organizací a policie.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Uprchlík si dělá selfie s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Seehofer se však současně jednoznačně postavil za přerozdělení uprchlíků po celé Evropské unii. V té podle něj musí „konečně nastoupit spolupráce a solidarita“.

„Dělba práce není o tom, že jedni budou mluvit o morálce, mravnosti a lidskosti a ostatní budou zodpovědní za práci a zdroje. V současné době děláme většinu práce za celou Evropu," podotkl Seehofer. To se musí podle něj rychle změnit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet migrantů, kteří by měli být přerozděleni do zemí EU

Do Německa už letos dorazilo přes 520 tisíc migrantů, uvedl ve svém středečním vydání list Thüringer Allgemeine s odvoláním na interní údaje Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF). [celá zpráva]

Jenom během prvních tří zářijových týdnů bylo v Německu nově zaregistrováno 107 464 uprchlíků, což je rekord a o 300 více než za celý srpen.

Reklama

Související články

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám